Gå til sidens hovedinnhold

– Skummelt at så mange ble syke

Artikkelen er over 6 år gammel

Klasserommet er trangt, under bakkenivå og egentlig bare et grupperom. Men langt bedre enn brakka, synes lærere og elever på Borge.

– Vi ble sykere og sykere. Det er skummelt at så mange ble dårlige av å være i brakka, sier Margaret Vinje, lærer for annenklasse på Borge skole.

– Selv utviklet jeg faktisk en form for astma.

LES OGSÅ: Skolene trenger et milliardløft

I samråd med lege

Sammen med tredje trinn har elevene i andre hatt klasserom i en av skolens tre paviljonger. Brakka har vært på Borge i ti år, men ble stengt rett før jul.
For da tre lærere stadig var syke, og flere elever var plaget med blant annet hodepine, valgte skolen å låse dørene.

LES OGSÅ: Samlivet med bakterier viktig for helsen

– Ja, i samråd med bedriftslegen gjorde vi det. Vi synes ikke noe om dette; elevene skal jo ha det bra, og ansatte skal jo kunne være friske, fremholder rektor Else-Marit Barth Hansen.

Det er foreløpig ikke kjent hva det er som gjør lærere og elever syke i brakka. Det pågår nå undersøkelser; Teknisk drift som har ansvaret for kommunens skolebygninger, sendte mannskaper til Borge mandag.

– Er trangbodde

– Vi tar dette svært alvorlig og vil undersøke mer, fastslår Bjørn Hansen, bygg- og eiendomssjef i Teknisk drift i Fredrikstad kommune.

– Vi har gjort flere målinger og har funnet ut at paviljongen kan brukes. Men det må luftes hyppig.

LES OGSÅ: – Dette er dårlig hygiene

Skolen fastholder uansett at brakka ikke skal åpnes før det er gjort tiltak. Etter at den ble stengt i desember, måtte det ryddes plass til de to klassetrinnene i skolebygningen.

Tredje trinn er flyttet til kunst- og håndverkssalen. Andre trinn har fått et grupperom som ble brukt når en annen klasse skulle deles i mindre grupper.

– Vi er veldig trangbodde fra før. Denne situasjonen gjør det ikke enklere, mener rektor Barth-Hansen.

For å komme til annenklasse må man gå ned en trapp, til under bakkenivå. Selve rommet er trangt og har et smalt vindu mot en skråning som fører opp til skolegården.

Bedre nå

– Men vi trives her, ikke sant, spør lærer Margaret Vinje elevene. De nikker ivrig, for nå har de det mye bedre enn da de var i brakka.

– Vi var mye mer slitne etter skoletid og måtte ligge på sofaen, forteller de.

– Jeg var kvalm og fikk utslett, sier en gutt og peker på armen for å vise hvor.

– Og jeg var forkjølet, hadde vondt i hodet og orket ikke å leke, forklarer en jente.

Sjekker standarden

Bjørn Hansen kjenner ikke til at andre paviljonger er stengt eller har gitt lignende plager. Det er imidlertid startet en omfattende prosess for å avklare hvilke brakker som kan få permanent godkjenning.

I dag er skolepaviljongene bare midlertidig godkjent.

– I løpet av 2015 vil vi avgjøre hvilke som må saneres og hvilke som kan godkjennes, sier Hansen.

Kommentarer til denne saken