Gå til sidens hovedinnhold

Borge Musikkorps er i konkurransemodus

Artikkelen er over 2 år gammel

Når Borge Musikkorps reiser til Trondheim for å konkurrere i NM janitsjarkorps, er de godt rustet. Korpset skal urfremføre verket «Seid, Version for Concert Band», og det er stykkets komponist som skal dirigere dem. – Nivået er skyhøyt, så vi må virkelig ha full klaff for å få en god plassering.

Innsendt

Til helgen er det igjen klart for norgesmesterskapet for janitsjarkorps, og som vanlig skal blant annet Borge Musikkorps representere byen i mesterskapets nest høyeste divisjon.

På samme måte som i fjor skal den internasjonalt anerkjente komponisten Torstein Aagaard-Nilsen dirigere korpset, denne gang under urfremførelsen av sitt eget verk «Seid, Version for Concert Band».

113 korps, med 5.456 deltagere deltar i NM janitsjar 2019.

Langt bekjentskap

Borge-musikkens faste dirigent Frode Amundsen er opptatt med plateinnspilling og kan derfor ikke dirigere selv under NM. Amundsen og Torstein Aagaard-Nilsen kjenner hverandre imidlertid fra 80-åra da sistnevnte var student og dirigerte Amundsens skolekorps på vestlandet.

Aagaard-Nilsen har også spesialskrevet en tubakonsert til Amundsen som han har spilt med flere av orkestrene i Skandinavia, blant annet Trondheim Symfoniorkester, og dette bekjentskapet har altså nå resultert i dagens samarbeid med Borge-musikken.

– Det har vært mye frem og tilbake, sier Amundsen.

Og legger til:

– Siden Torstein skulle dirigere, hadde det jo vært moro å bruke noe han selv har skrevet, men det var ikke så mye som passet. Derfor gravde vi frem Seid og skrev den om til en versjon for janitsjarorkester.

Leder i Borge Musikkorps, Kenneth Angeland, legger til:

 – Vi er veldig glade for å kunne være med å bidra til at det både blir skrevet og arrangert ny norsk musikk. Denne utgaven av verket er spesialbestilt av oss, men vil høyst sannsynlig bli spilt av flere korps både i NM og i andre sammenhenger. I tillegg er det selvfølgelig veldig moro at det er komponisten selv som dirigerer.

Vikingritual

På Aagaard-Nilsens egen webside, kan vi lese at «Seid var en spådomsseremoni praktisert blant vikingene som ble brukt til å spå om fremtiden. Under seremonien ble det sunget besvergningssanger av kvinner, og seersken (Volva) falt i transe».

  • Min Kultur fortsetter under:
Les også

Store og små fikk en følelse av korpslivet under Borge Musikkorps' familiedag

 

Verket har kun én sammenhengende sats, men har flere distinkte deler, og har blant annet blitt fremført i sin originalutgave under Europamesterskapet for brass band. Det er altså ingen enkel jobb musikerne har foran seg, og de fleste gruppene i korpset har nok å bryne seg på, både solistisk og i samspill.

– Målet vårt er å forbli godt etablert i første divisjon. Det er nesten umulig å si noe om plassering, for dette kan variere veldig fra år til år – selv med samme besetning, samme dirigent og samme type musikk. Nivået er skyhøyt, så vi må virkelig ha full klaff for å få en god plassering, sier Angeland.

Under fjorårets NM fremførte Borge Musikkorps verket «Labyrinth», også av og med Aagaard-Nilsen, og ga da en hederlig 7. plass i mesterskapet. «Labyrinth» ble spesialskrevet for Borge-musikken til Fredrikstads 450-årsjubileum og urfremført under Hovlandfestivalen høsten 2017.

PS!

I tillegg til Borge Musikkorps, skal også Lisleby Musikkorps og Musikkforeningen Viken representere Fredrikstad under norgesmesterskapet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.