Gå til sidens hovedinnhold

Bispemøtet: Alle skal ha rett til å gifte seg i kirken

Artikkelen er over 5 år gammel

– Gratulerer med dagen, dette er en strålende nyhet, sier Karen Marie Ulvestad-Grandahl.

Da Karen Marie og Desirée Ulvestad-Grandahl giftet seg i 2012 ble de offisielt gift i tinghuset først og velsignet i kirken etterpå.

- Mye har skjedd i det siste. Kirkevalget gikk i vår favør, og det gleder meg veldig, sier hun nå. Hun er lykkelig gift så en liturgi for homofile har ikke lenger betydning for ekteparet.

Bispemøtet vil ha slutt på den opprivende striden i Kirken og ber enstemmig Kirkemøtet vedta en liturgi for homofile som vil gifte seg foran alteret.

– Det er mer en solidaritetsgreie. Det er et viktig signal for vår plass i kirken, sier hun.

– Det er ulike oppfatninger av vigsel blant likekjønnede i Den norske kirke, også blant biskopene. Men vi er opptatt av å finne et vedtak som kan virke samlende, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

Bispemøtet har de siste dagene vært samlet på Voksenåsen hotell i Oslo for å finne en løsning på den symboltunge og opprivende striden om hvorvidt homofile skal få gifte seg i kirken.

– Jeg er meget tilfreds over at vi greide å samle oss om dette vedtaket. Dette er en stor hendelse og en svært viktig dag for Kirken, sier Byfuglien til NTB.

– Det er viktig for oss at vi kommer videre i denne vanskelige saken, understreker hun.

Bispemøtet ber Kirkemøtet fremme et forslag til vedtak om en felles liturgi for ulike- og likekjønnede ekteskap på møtet i april neste år. Dersom saken går gjennom, vil det være klart for homofile ekteskapsinngåelser i kirken fra januar 2017.

Side om side

Kort fortalt innebærer bispemøtets vedtak at synet på ulike- og likekjønnede ekteskap som likeverdige, og synet på ekteskapet som en hellig pakt mellom mann og kvinne, heretter skal leve side om side under kirkens tak.

– Det er viktig for oss å understreke at begge synene er legitime, sier biskop Atle Sommerfeldt til NTB.

Det innebærer at prester kan reservere seg mot å stå for vigselen, men ikke nekte homofile å gifte seg i sin lokale kirke.

Bispemøtet vil også åpne opp for forbønn for likekjønnede par som gifter seg borgerlig.

– Historisk

Leder for Åpen Folkekirke, Sturla Stålsett, mener bispemøtets vedtak er historisk.

– Det er veldig viktig at det slås fast at dette er en ordinær liturgisk ordning som gjelder i hele Den norske kirke i alle landets menigheter, sier Stålsett til NTB.

Åpen Folkekirke stilte med åpne lister til kirkevalget i nesten hele landet og fikk nesten to tredeler av stemmene. Likekjønnet vigsel var en viktig sak for Folkekirken.

 – Krevende

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme tilhører dem som har et konservativt syn på ekteskapet og legger ikke skjul på at prosessen videre vil bli krevende.

– Hittil har det vært bred enighet om at Kirken kun kan ha én liturgisk ordning. Nå sier man plutselig to, sier Kvarme.

Han sier at splittelsen etter hvert ble så dyp og opprivende at noe måtte gjøres.

– I denne nye situasjonen var det viktig å bidra til enhet i Kirken vår, sier Kvarme til NTB.

Det synet deler visepreses Halvor Nordhaug, som også er blant motstanderne av homofile ekteskap.

– Vårt felles ståsted i denne saken er at uenigheten ikke skal splitte den gudstjenesten vi utfører i Den norske kirke, sier han.

– Men det må være full frihet for prester til å velge om man vil bruke disse liturgiene eller ikke, understreker han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.