Gå til sidens hovedinnhold

Klart nei til Listhaugs forslag om boplikt

Artikkelen er over 6 år gammel

Behold boplikten og konsesjonsbestemmelsene. Det er formannskapets svar til statsråd Sylvi Listhaug (Frp).

I formannskapsmøtet i Fredrikstad torsdag stilte Frps Eva Kristin Andersen seg bak Listhaugs forslag om å fjerne konsesjonsloven og boplikten.

LES OGSÅ: Møter kraftig motstand

Hun mente at statsrådens omlegging ville skape flere bønder, styrke rekrutteringen til bondeyrkt og forenkle byråkratiet.

Frp fikk med seg Høyres tre stemmer, men ble nedstemt. Fredrikstads uttalelse ble vedtatt samme dag som høringsfristen for det omstridte lovforslaget gikk ut, noe Peter Kuran (H) reagerte på.

– Dette er en så viktig sak at den burde ha vært behandlet av bystyret, sa Kuran som mente at dagens lovverk fører til proteksjonisme. Han fikk null støtte fra flertallspartiene.

LES OGSÅ: Oppvaskmøte om boplikten

Hans Ek (Sp) gikk hardt ut mot regjeringens lovforslag.

– Konsesjonsloven har vært et grunnlag for å drive norsk landbruk og sørget for at jorda brukes til å produsere mat. Loven har blitt angrepet gang etter gang. I dag trengs det konsesjon for å overta gårdsbruk til over 2,5 millioner kr. Beløpsgrensen bør heller settes ned enn opp, understreket Ek.

Atle Ottesen (Ap) mente at fjerning av konsesjonsloven kunne påvirke jordvernet. Han fryktet at matjord kunne gå tapt. Camilla Eidsvold (SV) så boplikten og konsesjonsloven som et verktøy for å opprettholde bosetting og et variert landbruk rundt om i landet.

Kommentarer til denne saken