Gå til sidens hovedinnhold

Strid om boplikt på Hvaler

Varaordfører Ballovarre vil ikke være med på å sende protestbrev til Oslo Strid om boplikt på Hvaler

Artikkelen er over 6 år gammel

Varaordfører Kim-Erik Ballovarre (H) vil ikke være med på noe felles utspill fra Hvaler for å redde boplikten.

Landbruks og matdepartementet foreslår å oppheve konsesjonslov og boplikt. Hvaler-rådmann Dag Willien Eriksen er kritisk til forslaget. Nå har han laget en høringsuttalelse som han mener kommunestyret bør samle seg om.

LES OGSÅ: De første Hvaler-perlene selges med tvang

Rådmannen frykter at mange idylliske landbrukseiendommer blir feriesteder eller byggetomter hvis konsesjon og boplikt bortfaller. Rådmannen frykter også økt bruk av vanlige boligeiendommer til fritidsformål. I det siste har kommunen aksjonert kraftig mot brudd på boplikten.

Partiet deler seg?

Kim-Erik Ballovarre vil ikke være med på uttalelsen. På et møte i utvalget for samfunnsutvikling nylig markerte både Ballovarre og Pål Bugge (Uavh) tydelig misnøyen med uttalelsen ved å stemme imot.

LES OGSÅ: Knallhard kamp om boplikt på Hvaler

Torsdag kommer saken opp i kommunestyret for sluttbehandling.

Høyre vil trolig dele seg i synet på boplikten. Frp-ordfører Eivind N. Borge har tidligere uttalt seg som sterk tilhenger av boplikt på Hvaler.

– Jeg mener at boplikten bør falle. Jeg vil derfor fremme et alternativt forslag i kommunestyrets møte, sier Ballovarre til FB. Han mener reglene gir unødvendig mye byråkrati.

LES OGSÅ:Hvaler kommunes egen "boplikt-detektiv" har i løpet av bare én måned avslørt 67 brudd på reglene

– Frykter du ikke at flere hus vil bli brukt som hytter når alle reguleringer forsvinner?

– Jeg tror ikke det. Konesjonsreglene holder prisnivået nede, og jeg tror at hvis det blir fritt, vil det bli lagt frem flere eiendommer for salg. Jeg tror det fører til flere kjøpere og flere fastboende. Prinsipielt synes jeg det også er viktig at folk skal ha råderett over egen eiendom.

Han sier at ingen vet noe sikkert. – Alle som prater om effekten av boplikten driver med synsing eller tipping, mener han.

– Passer ikke som hytte

– Jeg er ikke enig i dommedagsprofetiene. I perioden før boplikten ble innført hadde vi det største oppsvinget i Hvalers historie. Vi ser også at de fleste husene som er til salgs ligger på boligfelt. Det er sjelden hus til salgs som det er naturlig å bruke som fritidsbolig, sier Ballovarre til FB.

– Men du regner med å være i mindretall i kommunestyret?

– Ja, utfallet er gitt på forhånd. Jeg legger ikke noen stor prestisje i denne saken, sier Ballovarre.

Kommentarer til denne saken