En blid og entusiastisk Mette møter meg med en kopp nytrukket peppermyntete i det jeg entrer hagen foran huset. Det spirer og gror i alle kriker og kroker, og i klatrestativene har klematisen såvidt begynt å klatre. I løpet av sommeren vil den velte over pergolaen hvor vi setter oss.

- Noen ting er spesielt hyggelig å ha i krukker, som for eksempel peppermynte. Da er det fort gjort å lage seg en forfriskende kopp te, smiler Mette.

Gode duftminner fra besteforeldrenes hager

Mette er hageentusiast, ikke hageekspert. I seks år har hun bodd i huset på Kråkerøy, men interessen for hage har vært tilstede i mange år. På Kråkerøy har hun to hager - en prydhage foran huset og en "rufsehage" bak.

- Det begynte vel med en gang jeg flyttet for meg selv, og interessen har bare eskalert med årene. Men det ligger nok i meg på grunn av mamma og pappa og deres mødre igjen. Mormor hadde hagen full av blomkarse, og farmor hadde alltid gladioler og ringblomster.

Hjemme hos Mette Gry Larsen og hennes fire søsken var det faren som sto for det meste av hagearbeidet. Moren likte seg bedre på kjøkkenet. I Solhjulet på Kråkerøy er det motsatt, her er det Mette som ligger på knærne i hagen.

- Ja, hagen er helt klart mitt domene, ler Mette. Men mannen min er veldig god til å bygge ting. Han har gode løsninger som jeg ikke alltid ser med en gang.

Mette forteller om en bryllupsdag for noen år siden.

- Alt jeg ønsket meg var et nytt rektangulært bed i hagen, men det er en veldig tung jobb å grave i torva. Mannen min gjør den jobben på én dag - jeg bruker fort en uke. Til gjengjeld plantet jeg et herrepæretre til ære for han i det samme bedet.

Interiør og hage henger sammen

Mettes mor hadde som henne selv en sans for det estetiske. Når hun var på besøk hos Mette, elsket hun å gå rundt i hagen og titte. Nå som moren har gått bort, føler Mette en nærhet til henne i hagen.

Mange synes nok hage er tidkrevende, men jeg liker å kalle det tidmorsomt.

Mette Gry Larsen, hageentusiast

- Jeg har mange avleggere her fra forskjellige folk. Det er fint for da tenker jeg på dem når jeg steller med blomstene. Jeg fikk en lavendel fra mammas og pappas hage en gang, og den har blitt til mange lavendelbusker flere steder i hagen her, smiler Mette.

Sansen for det estetiske gjenspeiler seg i hagen. Her er det former og stramme linjer, og rufsete liv innenfor rammene.

- For meg henger interiøret sammen med hagen. Jeg er glad i firkanter, rektangler og sirkler og det bærer både hagen og interiøret mitt preg av. Jeg vil at hagen min skal implementeres i interiøret på sett og vis, derfor tar jeg med meg stilen min ut.

En giftfri hage

Mette er tidligere eiendomsmegler, men på grunn av kronisk sykdom ble hun nødt til å gjøre noe annet med livet. I hagen finner hun enorm glede.

- Jeg vil ha fokus på det positive, og det finner jeg mye av i hagen min. Duftene, litt skitt under neglene og sår på knærne - det gjør at teen i pergolaen smaker enda bedre! Mange synes nok hage er tidkrevende, men jeg liker å kalle det tidmorsomt. Jeg er glad i å skape, forteller Mette.

Hagen hennes er også en giftfri hage. Hun er opptatt av at insektene skal trives der og bruker mye kompost fra egen kald- og varmkompost.

- Jeg jobber på lag med naturen og har lite lus og gode frukter. Sunt grunnlag gir sunnere planter og mindre utøy. I varmkomposten oser det av meitemark og det er et flott syn.

Så meitemark er ikke ekkelt?

- Ekkelt med meitemark? Nei, da får du heller kjøpe deg leilighet med balkong, ha-ha. Meitemarken spiser jorda, så avfører den, så graver den. Vi er helt avhengig av den og alle de andre mikroorganismene i jorda vår.

Mettes gode tips til deg som hageeier

Via hagebloggen Furulunden.no deler Mette sine hagediller og opplevelser med folk rundt i landet. Den ble startet mest som en dagbok som hun kunne kikke i for å se hva hun hadde gjort, hva hun kunne gjøre og hva hun hadde lyst til å gjøre.

- Jeg har lært mye i årenes løp. Har du nettopp anskaffet deg hage, se hva som finnes der. Kanskje kan noe forbedres ved å kante et bed? Invester i gode hageredskaper og unngå gift for å bekjempe ugresset. Bruk heller sterk eddik og vann i forhold 1 til 3 når du skal fjerne ugress mellom belegningsstein og lignende. Sist, men ikke minst, skap soner i hagen. Tenk rom og ikke vær redd for å bygge i høyden.

METTES URTESALT

Plukk urter du har dyrket i hagen - som f.eks oregano, salvie, rosmarin, litt timian og sitronmelisse.

Kjør dem sammen i en foodprosessor med en hvitløksbåt.

Tilsett 2 dl grovt salt og kjør det litt til.

Fordel det på et bakepapir og stek i ovnen til det blir tørt på 50-70 grader. La ovnsdøren stå på gløtt så fuktigheten siver ut.

Kjør det en runde til i foodprosessoren for å gjøre det noe mykere.