Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene i Fredrikstad øker i rasende fart

Boligprisenes himmelferd fortsetter. I Fredrikstad stiger prisene mer enn de fleste andre steder i Norge akkurat nå.

For abonnenter

Boligprisene nasjonalt har steget med 12,5 prosent de siste tolv månedene. I mars økte prisene med 1,2 prosent i Norge, men falt i Oslo.

Hos oss går det helt motsatt vei.

Boligprisene i Fredrikstad og Sarpsborg (dette regnes som ett område i boligprisstatistikken utarbeidet av Eiendom Norge) steg 2,6 prosent i mars.

Den sterke veksten den siste måneden har ført til at boligprisene i Fredrikstad er nå 12,1 prosent høyere enn for ett år siden.

Prisutviklingen for din bolig det siste året

Det betyr at en bolig som for ett år siden kostet 4,0 millioner kroner, nå gjennomsnittlig oppnår en pris på 4.484.000 kroner

Tilsvarende for en bolig på 2,0 millioner = 2.242.000 kroner.

Og for en bolig du fikk for seks millioner kroner for ett år siden, har prisen nå steget til 6.726.000 kroner dersom boligens verdi holder tritt med totalmarkedet i Fredrikstad/Sarpsborg.

Gjennomsnittsprisen for én kvadratmeter bolig er nå oppe i 34.210 kroner. Dette utgjør drøye 5,1 millioner for en bolig på 150 kvadratmeter.

Mange blir solgt for beløp høyt over utgangspris:

Les også

Elin (30) og Michael (36) kjøpte huset på Kråkerøy for 2 millioner over prisantydning: – Det føltes litt «meant to be»

Les også

Denne stenhuggerperlen endte skyhøyt over prisantydning

Selger flere boliger

I Fredrikstad/Sarpsborg er det hittil i år solgt 235 boliger, opp fra 199 i de tre første månedene i 2020.

Tiden det tar å selge en bolig fra den legges ut for salg, er 32 dager.

Koronaeffekten som har utløst høyere priser, høyere etterspørsel og større omsetning enn normalt, preger boligmarkedet fortsatt.

Opp i Norge – ned i Oslo

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent i Norge i mars, viser nye tall som Eiendom Norge la frem torsdag.

– Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet det siste halvannet året fortsatte i mars. Det var en sterk oppgang over hele landet med unntak av i Oslo, hvor boligprisene falt med 1,2 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Veksten den siste måneden kommer på toppen av sterk vekst i flere måneder:

Les også

Boligmarkedet: – Det er helt «crazy bananas» i Fredrikstad om dagen

Venter dempet prisvekst

Lauridsen venter en dempet prisvekst frem mot sommeren, noe også flere andre eksperter og aktører peker på, deriblant Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Utover våren vil renteeffekten avta samtidig som det kommer flere boliger på markedet, og erfaringsvis vil en ekstremt sterk etterspørsel før eller siden ende med avmatning i det samme markedet. Derfor forventer vi en mer moderat nasjonal markedsutvikling frem mot sommeren, sier Geving.

Oppgangen var sterkest i Drammen med en sesongkorrigert prisøkning på 3,5 prosent. Oslo hadde den svakeste sesongkorrigerte prisutviklingen i mars med en nedgang på 0,8 prosent.

Samtidig har Oslo hatt den sterkeste utviklingen det siste året med en oppgang på 15,6 prosent.

Oslo-korreksjon?

Oslo har lenge vært preget av at det samlede boligtilbudet er betydelig lavere enn normalt og prisveksten har vært svært sterkt det siste året, opplyser Geving.

– Vi har tidligere påpekt at det er en risiko for at osloprisene stiger til så høye nivåer at det utløser en markedskorreksjon. Utviklingen i mars kan indikere at det kommer en korreksjon denne våren, sier han.

Geving er ikke alene om å helle malurt i begeret:

Les også

Rekordhøy optimisme i markedet – nå advarer sjeføkonom boligkjøpere

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror derimot ikke at korreksjonen kommer nå. Markedet i Oslo er stramt om man måler hvor mange boliger som var til salgs i forhold til omsetningstakten.

– Det peker i retning av et fortsatt stramt marked, med liten risiko for en større priskorreksjon på kort sikt, sier han.

Det er fortsatt høy aktivitet i Oslo-markedet, men det er få tilfeller hvor det kjøpes boliger langt over prisantydning, ifølge Nordea.

Likevel: noen steder kan du kjøpe bolig uten at det koster deg skjorta:

Les også

Her finner du landets laveste boligpriser

Veksten i boligprisene ligger nå på tilnærmet samme nivå nasjonalt som i rekordåret 2016.

– Mange områder i Norge har nå en årsvekst i boligprisene på over 10 prosent, og flere opp mot 15 prosent. Vi har ikke sett en så sterk utvikling i boligmarkedet i Norge siden 2016, sier Lauridsen.

Kommentarer til denne saken