Største fall i boligprisene på 14 år

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge la fram boligprisstatistikken for mai tirsdag.

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge la fram boligprisstatistikken for mai tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Svakeste mai måned siden målingene startet.

DEL

(Siste) (Nettavisen)  Eiendom Norge la fram fersk boligprisstatistikk for mai tirsdag. Tallene er ikke munter lesning.

Boligprisene i Norge falt 1,1 prosent i mai, sammenlignet med april. Justert for sesongvariasjoner falt prisene 0,7 prosent, viser tallene.

– Dette er faktisk den svakeste maimåneden vi har hatt siden vi begynte målingene i 2003. Det er uvanlig svakt, sier direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Hovedstaden bremser opp

Det er Oslo som er festbremsen i boligprisstatistikken.

– Trenden er ganske tydelig. Prisene i Oslo er på vei ned viser tolvmåneders perioden, og utviklingen er svakere enn forventet, og det vil vedvare, fortsetter han.

Den sterkeste boligprisutviklingen hadde Stavanger med en vekst på 1,0 prosent. Svakest prisutvikling hadde Oslo, der boligprisene falt 1,4 prosent. I mai i fjor var utviklingen motsatt.

På hele Østlandet var prisutviklingen svak. Ser man på det siste året har imidlertid fortsatt Oslo høyest vekst – 16,5 prosent. Sandnes i Rogaland har en oppgang på 0,1 prosent, og det er flere år siden alle byene i oljeregionen hadde en positiv årsvekst, opplyser Eiendom Norge.

Saken fortsetter under bildet.

Boligprisene i Oslo gjennomgår nå et trendskifte.

Boligprisene i Oslo gjennomgår nå et trendskifte. Foto:

Tross prisbrems er det mange eiendommer i omløp. Det var 11.483 boliger for salg. En økning på 11 prosent sammenlignet med i samme måned i 2016.

Det ble solgt 9.846 boliger i mai. Sammenlignet med tilsvarende samme periode i fjor, utgjør det en økning på drøyt 5 prosent.

– Det norske boligmarkedet har en mer moderat prisutvikling og ser ut til å ha lagt bak seg perioden med sterk prisvekst. Mai er ofte en måned med mer forsiktig prisutvikling, og det er derfor ikke uventet at utviklingen er vesentlig svakere enn foregående måneder. Derimot er en nedgang på 0,7 prosent i sesongvarierte priser noe svakere enn forventet, sier Dreyer.

– Det blir røffere framover

Sjeføkonomom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen venter boligsmell og flere rentekutt i løpet av det kommende året. Det slo han fast i midten av mai.

– Jeg er ganske sikker på at vi står overfor en korreksjon i boligmarkedet. Det virker som folk allerede er i gang med sette ned prisene, sa han.

– Skal jeg gjette, så tror jeg nedgangen allerede er i gang. Det er min beste gjetning. Banksjefer jeg snakket med er forberedt på at det blir røffere framover. (ANB)

Artikkeltags