Mange skader seg i hagen

Motorsaga er årsaken til flere alvorlige ulykker.

Motorsaga er årsaken til flere alvorlige ulykker. Foto:

Av

Det er spesielt én aldersgruppe som er utsatt for ulykker under hagearbeid.

DEL

Det er en kjent sak at hobby-gartnere hvert år kutter av seg fingre og tær.

– Ferske tall viser at seniorer tilhører gruppen hagearbeidere som topper skadestatistikken, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring, Norge.

– En liten busk kan gjøre deg ufør, og det er statistisk størst sjanse for at det er en mann og pensjonist som skader seg alvorlig under hagearbeid. Han blir ofte skadet når han jobber i hagen uten sko, uttaler Opedal.

Store mørketall

Tryg får årlig inn drøyt 100 meldinger om alvorlige skader som oppstår i forbindelse med hagearbeid hvert år.

I tillegg vil amatør-gartneren også knekke armer og bein når han eller hun skal klatre opp i skråninger med tunge hageredskaper. Tallet på dem som skader seg er nok langt høyere enn de 100 som meldes inn.

– Hittil i år har vi fått inn saker hvor hender er blitt kuttet av i forbindelse med vedkapping, alvorlige brudd i hofter etter stigefall og en mann i 60- årene som ble blind etter uhell under hagearbeid, sier Espen Opedal.

Sjelden en suksess

– Det går med noen tær hvert år. Når nordmenn klipper gresset, gjøres det ofte barføtt eller i sandaler. Da blir skadene ofte omfattende, og det blir en forsikringssak. Noen skader seg så alvorlig at de får varianter av uførhet for resten av livet, påpeker Opedal.

Hagearbeidet har blitt enklere og verktøyene bedre og mer motoriserte med årene. Men det er samtidig blitt mye farligere. Derfor bør folk tenke mer på sikkerheten.

– Ikke stress med hagearbeidet og for all del bruk skikkelig sikkerhetsutstyr, understreker Espen Opedal. (ANB)

Gode råd når du arbeider i hagen

  • For vanlig hagearbeid som gressklipping, klarer du deg med lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av et solid materiale og har ståltupp, men det kan man ikke se.
  • Skal du sage, så bruk vernebriller. Øyeskader er veldig vanlig og lett å unngå med beskyttelse.
  • Ved bruk av motorsag bør du bruke eget sikkerhetsutstyr som naturlig følger med; briller, vernesko og gjerne en spesiallaget jakke som stopper sagen om du skulle være uheldig å sage i deg selv.
  • Og helt til slutt: Skal du høyt opp i en stige, så la noen holde stigen for deg. Årlig ramler mange nordmenn ned fra stigene sine og får alvorlige skader. (ANB)

Artikkeltags