Husk det viktige forarbeidet

Hovedregelen er at underlaget alltid skal være rent, tørt og fast.

Hovedregelen er at underlaget alltid skal være rent, tørt og fast. Foto:

Av

Ingenting er kjedeligere enn maling som flasser og ujevne vegger.

DEL

(Siste) Du har malt veggen etter alle kunstens regler. Men likevel ender du opp med maling som flasser og vegger som virker ujevne. Et perfekt malearbeid kan aldri dekke over et dårlig underlag, skriver ifi.no.

Sats på underlaget
− Det stemmer. Resultatet blir ikke bedre enn det underlaget tillater. Et grundig forarbeid er helt avgjørende for resultatet, forteller Kristin Haug Merkesdal hos Beckers.

Resultat som varer
Hun mener forarbeidet er det viktigste vi gjør før vi maler eller tapetserer en vegg.

− Et godt forberedt underlag sørger for at malingen eller tapetet sitter godt og lenge. Du unngår flassing av malingen, eller at tapetet får bobler og løsner, påpeker hun.

Vil alltid lønne seg
Det samme gjelder når du skal male fasaden utvendig.

− Sørg for at veggene er rene og fine, og fjern for all del sopp og algevekst. Må du skrape og børste overflaten, så ikke nøl med å ta jobben. Det vil alltid lønne seg, uttaler Kristin Haug Merkesdal.

Saken fortsetter under bildet.

Med skikkelig forarbeid blir sluttresultatet det du drømte om.

Med skikkelig forarbeid blir sluttresultatet det du drømte om. Foto:

Nøkkelordene
Forskjellige typer underlag krever forskjellig behandling, men det er ifølge Merkesdal noen fellesnevnere som alltid går igjen: Underlaget må være rent, tørt og fast.

Den viktige vasken
− For malerjobber innendørs vil jeg anbefale å starte rengjøringen med en mikrofiberklut. Er underlaget veldig skittent, kan du bruke malervask, sier hun.

Bort med fettet
Det er Lars Petter Rustan hos Jordan helt enig i.

− Folk tror underlaget er rent etter en lett vask. Det er det som regel ikke. Gå grundig over med vaskemiddel. Fett og smuss må bort for å få det pent, framholder han.

Godt med grunning
Når veggen er tørr, må du sørge for at den er jevn og slett. Sparkel og pussing er løsningen for mange.

− En slett vegg bør også grunnes. Grunningen gjør at malingen fester seg bedre til veggen. I tillegg avslører den ujevnheter. Når veggen er helt jevn og glatt kan du begynne å male, sier Merkesdal.

Vit hva du trenger
Rustan mener det er smart å planlegge jobben.

− Tenk nøye gjennom hva slags verktøy og hjelpemidler du trenger for å gjøre jobben. Det er også en viktig del av planleggingen og forarbeidet, understreker han. (ANB)

Artikkeltags