Har du kjøkkenmaskin, slikkepott, sleiv og noen beger til å oppbevare iskremen i? I så fall har du redskapene som skal til. En fryser er ellers en opplagt nødvendighet.
Ingrediensene i iskremen bestemmer du selv.
Søtt nok uten sukker
Matblogger Tove Holter bruker som regel kondensert melk og kremfløte som basis når hun lager iskremdessert til familien. Og hun bruker ikke iskremmaskin.
Den kondenserte melken, som minner om veldig tyktflytende vaniljesaus, pisker hun sammen med kremfløten i en kjøkkenmaskin.
– Det skal piskes i noen minutter, rett og slett til det ser ut som pisket krem. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det. Så er det bare å ha i akkurat det man vil, sier Holter, som står bak matbloggen Idéfull.no.
Kondensert melk og kremfløte er søtt nok i seg selv. Dermed trenger man ikke å tilsette noe sukker, mener Tove Holter.
Når ingrediensene – for eksempel bringebær, hvit sjokolade og vaniljefrø – er rørt lett inn i den piskede iskremmassen, er det bare gjøre det hele klart for fryseren. Noen egnede beholdere, eksempelvis en tom iskremboks eller et par isbeger, gjør susen.
Iskrystaller eller ei
Om man ikke ønsker iskrystaller i iskremen, er det lurt å røre i den. Sett boksen med lokk i fryseren, ta den ut etter en halvtime og rør i den med en sleiv. Deretter settes isen tilbake i fryseren.
– Slik holder du på hver halvtime helt til iskremen er frossen. Det tar noen timer, alt etter hvor stor isbeholderen er og hvor lang tid fryseren bruker på å dypfryse iskremen. Det er ikke så lurt å starte med iskremlagingen sent på kvelden dersom du ikke vil ha iskrystaller i isen. For min del er det ingen krise om det blir litt iskrystaller. Men skal isen serveres til gjester, stresser jeg litt mer med det, sier matbloggeren, som bor i Skedsmo kommune på Romerike.
Hun har for øvrig vunnet mange premier for sine oppskrifter, blant annet førsteplass i konkurranser som «Norges beste bakst» og «OL-kaken» – begge i 2014.
Ny iskremfavoritt
Noen iskremkonkurranser har hun ennå ikke vunnet, men kanskje hennes nye «Snickers-is» kan gjøre suksess? Den er i hvert fall hennes egen favoritt, og hun publiserte nylig oppskriften på bloggen sin.
– I iskremmassen er det lagvis med peanøtter, sjokolade og hjemmelaget karamellsaus. Karamellsausen består av brunt sukker, kremfløte og smør som varmes opp før jeg rører inn litt hvit sjokolade. «Snickers-isen» ble ordentlig god, men det holder nok med et par kuler, smiler hun.
Ellers har Tove Holter testet mange ulike smaker, blant annet en smoothie-lignende saftis med appelsin, røde druer og rødbeter.
– Det morsomme med hjemmelaget iskrem er å eksperimentere med smaker. Noen ganger klaffer det, andre ganger ikke. "Rødbetisen" ble for øvrig ikke så verst, synes hun. (NTB Tema)