Gå til sidens hovedinnhold

De første Hvaler-perlene selges med tvang

Artikkelen er over 8 år gammel

Hvaler kommune vil vise muskler i bopliktsaken. Nå skal fem eiendommer selges med tvang.

Utviklingen i jakten på boplikt-synderne er oppsiktsvekkende. Fem eiendommer som kommunen har pålagt eierne å selge, er bare starten på en stor ryddeprosess. Dette varsler rådmannen og hans «bopliktdetektiv» Håvard Skaaden, som har virvlet opp en mengde saker på rekordtid.

Skaffer seg billig hytte

Boplikt-brudd har til nå vært en relativt ufarlig metode for å skaffe seg billig hytte. Ved å kjøpe et bolighus har det vært mulig å få mye mer for pengene. Haken ved det hele er reglene om boplikt, noe kommunen nå skal følge opp tett.

Når det er juks med boplikten, taper nemlig fattige Hvaler kommune mye skattepenger.

30,8 prosent glipper

Skatteinntektene følger bostedsadresse i Folkeregisteret. Av personskatten som blir betalt på vanlig lønnsinntekter går 30,8 prosent til Hvaler kommune, ifølge kemner Hilde Pedersen.

I en fersk rapport til politikerne skriver kommunens «bopliktdetektiv» Håvard Skaaden at det har vært påvist så mye som 70 brudd på boplikten. Nå er tallet nede i 45 saker som fortsatt er til behandling i kommunen og hvor det er klart at det er brudd på boplikten. At tallet har gått ned, skyldes at det er ryddet opp i en del av sakene.

Kommunen er nå i ferd med å sette de fem første boplikt-sakene på spissen med pålegg om salg og eierskifte innen en frist på tre måneder. I disse sakene mener rådmannen å ha hjemmel for å aksjonere raskt fordi eierne ikke har fulgt opp kommunens henvendelser. I de andre sakene blir prosessen frem mot et tvangssalg via retten mer omstendelig, ifølge avtroppende rådmann Torleif Gjellebæk og saksbehandler Skaaden.

Samtlige har fått avslag

Veldig mange har også prøvd å søke omgjøring fra bolig til fritidshus etter at kommunen har presset på. Ifølge rapporten til politikerne har samtlige saker endt med avslag.

Mange av boplikt-sakene som kommunen har grepet fatt i, er rett utenfor rådhusdøra på Skjærhalden. Undersøkelsene har vært enkle. Arbeidet har i stor grad gått ut på å sitte ved PC-skjermen og sjekke mot Folkeregisteret om det er registrert noen bosatt på adresser hvor det er boplikt.

For å tilfredsstille kommunens krav har det vært meldt flytting til flere eiendommer som kommunen har fulgt opp. Nå har Gjellebæk en sterkt mistanke om at ikke all denne flyttingen er reell.

– Administrasjonen er kjent med at det er flere som er bosatt i for eksempel Fredrikstad, men folkeregistrert på Hvaler, sier Gjellebæk i sin orientering til politikerne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.