Bruker dyre lån til bolig

Særlig salget av leiligheter har falt drastisk i år.

Særlig salget av leiligheter har falt drastisk i år. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Stadig flere nordmenn har begynt å ta opp dyre forbrukslån for å kunne dekke de nye egenkapitalkravene ved boliglån.

DEL

Inkassobransjen advarer mot trenden.

I 2011 ble kravet til egenkapital ved boligkjøp økt fra 10 prosent til 15 prosent fordi politikerne og Finanstilsynet ville få ned nordmenns belåningsgrad og gi både banker og kunder en ekstra sikkerhet hvis boligmarkedet skulle falle.

LES OGSÅ: Gi rom, varme og atmosfære av jul. En hyggelig entré setter stemningen for juleselskapet.

Men nå viser det seg at stadig flere boligkjøpere skaffer til veie penger til egenkapitalen ved å ta opp forbrukslån, skriver Dagens Næringsliv.

– Da bankene strammet inn egenkapitalkravet merket vi helt klart en tydelig oppgang i antall forbrukslån i Norge. Jeg ser ikke noen annen årsak til dette smellet enn at folk begynte å bruke forbrukslån som egenkapital, sier Baard Bratsberg, styreleder i Norske inkassobyråers forening.

LES OGSÅ: Sjekk disse interiørtipsene.

Han mener at dette er årsaken til antall tvangssalg av eiendom i Norge nå er på det høyeste noensinne. I år er det gjennomført 7.144 slike tvangssalg, mot 6.156 i fjor. Antallet er nesten dobbelt så høyt som i kriseåret 2008.

Tall fra Finanstilsynet som ble lagt fram av inkassobransjen onsdag viste at antall forbrukslån økte med 7,5 prosent fra 2011 til 2012. Foreløpige tall for i år viser en økning på 8,8 prosent fra 2012 til 2013.

Til NRK sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) at hun er bekymret over utviklingen, og at regjeringen vil innføre et gjeldsregister for at bankene som gir boliglån skal kunne se om egenkapitalen er innlånt.

I november trakk den nye regjeringen de rødgrønnes forslag om et slikt register for å lage sitt eget.

– Vi trakk lovforslaget for å få en grundigere vurdering av de ulike sidene ved et gjeldsregister. Jeg tar sikte på å fremme en ny sak for Stortinget så raskt som mulig etter nyttår, sier hun.

Finanstilsynet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken. (ANB-NTB)

Artikkeltags