Det er litt krise, for vi vil jo gjerne at studentene skal ha et sted å bo, sier studentleder Jahnne Feldt Hansen til Fredriksstad Blad. Situasjonen er ikke unik. I Oslo tilbys studenter i nød, sofaplass gjennom en kampanje på sosiale medier.

– Når staten ikke gjør nok, må man ta saken i egne hender, sier en studentpolitiker til avisen Universitas.

– Vi har ikke vurdert å tilby sovesofaer, men det er et morsomt tiltak og det setter ting på spissen, sier Feldt Hansen.

– Men jeg vet at mange hos oss låner ut sofa under fadderukene til studenter som pendler. for at de skal kunne få være med på det som skjer.

Lavere boligdekning nå

Bolignøden blant høyskolestudentene har vært tema i Fredriksstad Blad flere ganger i sommer. I juli skrev vi at Høgskolen i Østfold var i bunnligaen i boligdekningen i 2012. Tallene for 2013 fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at det har blitt hakket verre. Dekningen er nå nede i 4,02 prosent, med et studenttall på 5.318 og 214 hybelenheter som leies ut av Studentsamskipnaden.

Jahnne Feldt Hansen sier at dekningen vil bedre seg fra neste år. Da skal 200 nye hybler stå klare i Halden. 2015 kommer det ytterligere 124 hybler i samme by.

– Og i Fredrikstad kan de ikke bygge ut enda, for de mangler tomt, sier studentlederen.

Pendler i stedet

Med få hybler å tilby prioriteres studenter med lang reisevei av studentsamskipnaden. De som ikke får et slikt tilbud, må søke lykken på privatmarkedet, eller pendle til høyskolen fra sine opprinnelige hjemsteder.

Og med pendlingen følger enda en hodepine: Kollektivtrafikktilbudet. – Det må sikres at buss- og togtidene passer med undervisningen, understreker studentleder Hansen.