Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste spareordning

Artikkelen er over 7 år gammel

Men det er fem ting du IKKE kan bruke BSU-pengene dine på. Husbåt er en av dem.

BSU er Norges, ja kanskje verdens, beste spareordning.

– For hver tusenlapp du sparer, sponser staten deg med to hundre kroner igjen på skatten, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1. – Men da må du passe på å bruke pengene riktig.

LES OGSÅ: Forbrukerombudet mener BSU-ordningen må styrkes, og er bekymret for at stadig flere foreldre stiller som kausjonister.

– Vi får en del spørsmål fra unge om hva BSU-pengene kan brukes til, forteller Gundersen.

Selv om mye ligger i navnet – Boligsparing for ungdom – så er det en del forvirring om hva pengene kan brukes til. Her kommer en forklaring:

– BSU-pengene skal gå til bolig. Det betyr at du når du tar ut penger fra BSU-kontoen, skal de brukes til kjøp av fast bolig eller til renter eller avdrag på boliglån. Men det er en del vilkår knyttet til BSU-pengene som det er lurt å være klar over, sier Gundersen.

– Gjør du feil, kan du bli tvunget til å betale tilbake skattefradragene og miste muligheten til å spare videre.

Disse fem tingene kan du IKKE bruke BSU-pengene til:

  1. Bolig som du ikke bor fast i. Du kan altså ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe en pendlerbolig til deg selv eller en bolig for utleie. Kravet er at boligen du kjøper for sparepengene fra BSU skal gå til en bolig du faktisk bor i – der du er skattemessig bosatt.
  2. Hytte/fritidsbolig. Det hjelper ikke om du kan bo og sove der hele året – du kan ikke bruke BSU på kjøp eller betjening av lån til hytte.
  3. Pusse opp eller vedlikeholde boligen. Selv om du pusser opp ditt eget hus og som du selv bor i, så er det brudd på vilkårene å bruke penger fra BSU-kontoen til dette formålet.
  4. Husbåt. Det gjelder ikke mange, men noen bruker og bor i båten sin hele året. Likevel skjærer myndighetene gjennom og sier at husbåt ikke regnes som fast bolig og derfor ikke omfattes av hva man kan bruke BSU-midlerne til.
  5. Kjøp av bolig FØR du startet BSU-sparing. Rekkefølgen er viktig her: Du må først starte sparing i BSU. Om du så bare har satt inn et par kroner, så må sparingen komme før kjøpet av boligen.

Betale tilbake

Bruk av BSU-pengene på alt annet enn godkjente boligformål anses som brudd på vilkårene.

– Da må skattefradraget du har fått betales tilbake, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om kollektiv.

– Vær også klar over at når du bare kan opprette én BSU-avtale i løpet av livet. Om du bryter vilkårene, kan du altså ikke fortsette sparingen med skattefradrag senere, verken på din eksisterende eller på en ny BSU-konto. (ANB)

Kommentarer til denne saken