Gå til sidens hovedinnhold

Vanskeligere å få lån

Artikkelen er over 7 år gammel

Finanstilsynet er bekymret for at boligprisveksten har tatt seg opp igjen.

Derfor vurderer tilsynet tiltak for å bremse kredittveksten.

– Boligprisene hadde en vekstpause i fjor høst. Men vi er bekymret for at boligprisveksten nå har tatt seg opp igjen. En ny oppgang i boligprisene vil dra med seg kredittveksten, sier direktør for bank- og forsikringstilsyn Emil R. Steffensen i Finanstilsynet til Dagens Næringsliv.

Les også:  Vil ikke klare å betale tilbake boliglånet før de dør.

Tirsdag la eiendomsmeglerbransjen fram tall som viser at bruktboligprisene her til landet steg 1,3 prosent i april, og dermed er på sitt høyeste nivå noensinne.

Finanstilsynet skrev i et brev til Finansdepartementet i januar at det kan bli nødvendig å vurdere nye tiltak som kan bidra til å begrense kredittveksten om ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar. I brevet pekes det på at en fastsettelse av krav til bankenes utlånspraksis, som gir bankene mindre rom for skjønn, kan være et aktuelt tiltak, skriver DN.

Les også: Boligprisene til himmels

Finanstilsynet skjerpet retningslinjene for bankenes utlånspraksis for to år siden. Kravet til egenkapital ble økt fra 10 til 15 prosent av boligens verdi.

I februar i år understreket imidlertid finansminister Siv Jensen (Frp) at bankene skal ha fleksibilitet til å gi boliglån ut fra individuelle vurderinger. Dette, sammen med at bankene har kommet et stykke på vei mot å møte myndighetenes nye kapitalkrav, har åpnet for å øke utlånene til boligkjøperne. (ANB-NTB)

Les også: Spekulerer i boplikt-fall.

Kommentarer til denne saken