Gå til sidens hovedinnhold

Ute på Holmen: – Vi tenkte at her kunne vi godt flippe ut litt

Artikkelen er over 7 år gammel

I hagen til Bente Vold Klausen og Per Arne Moe på Holmen finner du impulser fra hele verden, egne tekstilarbeider og ellers alt det måtte falle paret inn å fylle opp med.

– Det er nok ikke akkurat en interiørarkitekts drøm her ute. Her er det masse ting som ikke passer sammen, og det har egentlig vært litt bevisst. Vi har tenkt at her kan vi godt flippe ut litt. Det skal være fargerikt og frodig, sier Bente Vold Klausen.

Se stor bildeserie fra uteplassen på Holmen

Det var i forrige uke at f-b.no startet den nye serien om herlige uteplasser med hagen til Terje Johansen i Oksviken.

Nå er vi på Holmen, der tekstilkunstneren, magasinredaktøren og reisebloggeren har åpnet dørene til sin og mannens kreative drøm av en uteplass på Holmen. Her må man faktisk åpne dører – plassen ligger helt innelukket av bygningene på eiendommen.

Anno 1900

Omgivelsene er et hus anno 1900, som paret har restaurert i 16 år, et gjenreist anneks som er bundet sammen med huset av en hall og i dag utgjør atelieret til Klausen – samt et anneks som i sin tid inneholdt utedo pluss bodene til alle fem leiligheter som en gang bebodde eiendommen.

Se ukens videotips fra Steinar Johansen: Hvordan lage kjøkkenhage i krukker:

 

På uteplassen som rammes inn av dette, har fantasien og lekenheten fått råde. I grusen kryper hageslangen, utformet av Vold Klausens mor. På anneksveggen henger en håndskrevet påminnelse om hvor bra fjorårets sommer var. En av de knallblå bod-dørene har fått påmalt blomsterprakt for å beholde litt sommer året rundt. Enda mer fargerikt blir det av Vold Klausens egne brukstekstiler, de mange blomstene som velter opp av krukkene og grønnsakene som snart skal kunne spises.

Prater med plantene i jobbpausen

– Vi tenker ikke på at ting skal passe sammen. Ut her går alt, sier Vold Klausen.

Her ser du bilder av herlige uteplasser i hele distriktet

Plantene på uteplassen blir jevnlig stellet med, ryddet og snakket med av Vold Klausen. Hun har hektiske arbeidsdager på atelieret i annekset, der både tekstilkunst, Quiltemagasinet, bloggen til Quiltemagasinet og reisebloggen reismedåpnesanser.com blir til.

De korte pausene blir som regel brukt til å pusle rundt plantene.

– Jeg er ingen ekspert, men jeg er glad i planter og glad i holde på med det, se at det gror. Når jeg går rundt og kniper på blomstene og snakker med dem, er det en avkobling i en hektisk hverdag. Jeg blir avslappet og rolig her ute, sier Vold Klausen. 

Middag blant plast og isolasjon

Avslappet og rolig er også parets holdning til den gedigne jobben de har gjort på bygningene gjennom 16 år. Moe har jobbet som snekker og har stått for det meste av arbeidet selv, men paret nekter bestemt for at de noensinne er blitt stresset av den gedigne jobben. 

– Det er nok fordi det har blitt til på veien. Det gjelder både interiør og eksteriør, sier Per Arne.

–  Vi har sagt at det tyr den tiden det tar. Vi orker ikke å stresse for å bli ferdig til jul. Og vi har som filosofi at vi ikke slutter å invitere til middag fordi veggene bare består av plast og isolering. Uansett hvor midt oppe i restaureringen vi har vært, har vi også levd i det underveis hele tiden, sier Bente.

– Velg store krukker

De to har ofte gjester på besøk til middag, som nå for tiden gjerne serveres ved langbordet på uteplassen – der gjestene utover kvelden blir pakket inn i Bentes quilter, slik at de kan sitte enda litt lenger. Ofte er maten krydret med vekstene fra urtehagen på fremsiden av huset. 

Skal Bente gi noen tips til folk som har lyst til å lage en grønn bakgård på et sted med fast dekke, er rådet krukker – store krukker.

– Jeg synes det fungerer veldig bra med å ha planter i krukker i en bakgård med fast dekke. Men pass på at de er store nok. Hvis du har altfor  små krukker, må du vanne hele tiden i tillegg til at de ikke vokser ordentlig. Bruk store krukker og bruk gjødning. Vann dem og knip dem. Man må ta vare på dem litt. Jeg pleier rett og slett å gå og småprate med dem. Det er noe med det å pusle litt med dem som jeg tror hjelper.

Kommentarer til denne saken