Vi står gjerne i den andre enden og ser familier som ikke kommer til å snakke med hverandre. De brenner alle bruer når hyttefellesskapet skal løses opp, sier Karl-Robert Hansen som er eiendomsmeglerfullmektig hos Tormod Møller.
En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at fire av ti er inne på tanken om å kjøpe hytte sammen med venner eller familie – som et spleiselag.
Les også: De som kjøper eiendommen får faktisk et eget stykke land
Fordeler blir ulemper
Ifølge undersøkelsen har spleising blitt en trend, men Hansen forteller at av alle hyttesalg han gjør, er det svært få som går sammen. Derimot har han sett mange skrekkhistorier når «ekteskapet» skal avsluttes:
– Konseptet med hyttespleising er god, men fordelene kan fort bli fallgruver. Kostnader til kjøp og vedlikehold deles, og man får et flott familiested. Men om noen i spleiselaget får dårligere råd, eller ikke vil pusse opp hytta, starter problemene, forklarer Hansen.
Ifølge en undersøkelse Miljøkom og Østfoldforskning har gjort på oppdrag fra Hvaler hytteforening svarer 36 prosent av hytteeierne på Hvaler at de eier hytta sammen med egen familie. Ni prosent er deleier.
Les mer om bolig og interiør her
Klare avtaler
Hansen har et ganske enkelt råd til dem som ønsker å dele.
– Ha en klar avtale som inkluderer hvordan bruk, vedlikehold og påkostninger skal fordeles. For et liv med hytte er langt, og vi forandrer oss. Derfor må avtalen være tydelig dersom noen ønsker seg ut, råder Hansen.
Også Mona Flemmen, leder i Hvaler hytteforening mener folk bør tenke seg ekstra godt om før de går inn i et spleiselag.
– Det er dyrt å ha hytte. En ting er prisen på hytta, noe annet er alle utgifter og avgifter som kommer i tillegg. Gransk derfor de du vurderer å kjøpe med, sier hun.