– Jeg aner ikke hvor mange planter det er her. Vi snakker nok om flere hundre, sier kjørelæreren Terje Johansen om eiendommen som egentlig bare skulle ha to tujabusker, og ikke noe mer.

Se bildegalleri fra hagen i Oksviken

Viser frem Fredrikstad-folks uteplasser

Nå er hagens hans først ut i vår lille sommerserie om herlige uteplasser i Fredrikstad-distriktet. I tiden fremover vil vi vise frem Fredrikstad-oaser som eierne har gjort litt ekstra ut av. Håpet er at disse uteplassene, sammen med nyttige hagevideotips fra Steinar Johansen ved Rød planteskole, kan inspirere leserne våre. 

Se ukens hagetips fra Steinar Johansen her:

 

Hagen til Johansen er så definitivt egnet til å inspirere.

Lite plass igjen

Nå er hagen som bare skulle utstyres med to tujaer full av busker og trær i alle mulige fasonger. Til sammen gjør de hagen til et skjermet sted, til tross for at den ligger kloss inntil naboeiendommene. I tillegg er det så mange krukker og blomster og vannkrukker på eiendommen at det er akkurat nok plass til noen små kosekroker og til å gå en tur rundt huset.

LES OGSÅ: Slik knekker du lusa

Det sa nemlig pang da Johansen var innom Rød planteskole for å handle de to tujatrærne innflytningssommeren 2002.

– Det ble fullt

Det endte med mange turer til senteret og jobbing i hagen hele sommeren. Da høsten kom, var fjelltomten totalforvandlet.

– I løpet av sommeren ble det fullt. Nå har jeg vel vært innom det meste av det de har på senteret, tenker jeg, sier Johansen.

Johansen, som egentlig er fra Oslo, er stadig innom senteret på jakt etter noe nytt han ikke har prøvd før og som man ikke nødvendigvis finner i hagene til folk flest.

Liker å prøve nye ting

Orange Rhododendron og Koreagran med sin blå, oppovervendte kongler er eksempler på litt uvanlige vekster som trives stort hos Johansen.

LES OGSÅ: Det viktige førsteinntrykket

– Jeg liker å prøve ut nye ting, men det er ikke nødvendigvis sånn at alt blir like vellykket, sier Johansen. Han innrømmer at det har blitt noen hagetabber opp gjennom årene. Den største var planting av trær i krukker. Nå er trærne ute av krukkene og trygt plassert i jorda i hagen, med unntak av ett hjertetre.

– Men det trenger mye vann. Helst hver dag, sier Johansen. 

Blitt hageutstyrsfreak

Han legger ikke skjul på at hagen hans krever litt stell. Heldigvis.

– Det er jo noe av det fine. Jeg har stort sett en plan for hva jeg skal gjøre med hagen i helgene, og det er faktisk noe av moroa å tenke på det, sier Johansen. Da f-b.no var på besøk, var helgeplanene plenklipping og støvsuging.  Johansen legger ikke skjul på at han er blitt litt utstyrsfreak når det gjelder hageutstyr, og en løvblåser som rydder gårdsplassen på null komma niks, er for lengst på plass i Oksviken. En plenlufter har han også skaffet seg.

Naboene får planter når det blir for fullt

Når Johansen får lyst til å prøve ut noen nye vekster i hagen, har han et lite problem: den er ganske så full av vekster fra før. Det kan naboer i Oksviken være glade for. Plantene Johansen ikke lenger har plass til, finner nemlig veien inn i en annen hage i nabolaget.