Øker husleien for å sette boliger i bedre stand

Omfattende: Denne omsorgsboligen er et typisk eksempel på hva Fredrikstad kommune har av utfordringer. Foruten vanlig oppussing innvendig, er det også et skrikende behov for utvendig vedlikehold.

Omfattende: Denne omsorgsboligen er et typisk eksempel på hva Fredrikstad kommune har av utfordringer. Foruten vanlig oppussing innvendig, er det også et skrikende behov for utvendig vedlikehold.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Omsorgsleiligheter som skriker etter utvendig vedlikehold og behov for om lag 400 flere boliger, gjør at kommunen må ta grep.

DEL

I bildeserien på topp, kan du se noen av boligene kommunen leier ut.

I slutten av denne måneden sender kommunen ut varsel om husleieøkning i de kommunale boligene.

Økningen kan bli på rundt ti prosent, og skal finansiere reparasjon av utvendige veggkledninger og andre store vedlikeholdskostnader.

Fredriksstad Blad fikk være med rundt til noen av boligene som kommunen eier. Vi fikk se hva som trengs av innvendig arbeid, som bytting av gulvbelegg og maling av vegger, etter at leietager har flyttet ut. Vi fikk også se at omsorgsboliger bygd for 30 år siden, skriker etter å få nytt trepanel – fordi det gamle råtner.

Les også: Nå skal kommunen bygge for studenter og eldre.

Legger platting

Men gjengrodde hageflekker er beboernes eget ansvar. Det kommunen kan gjøre, er å legge stenplatting foran leiligheter – slik at leietagerne kan kjøpe inn krukker og fylle dem med planter og trivsel.

Eksakt hvor kostbart det blir å renovere boligene vet man ennå ikke. Først skal alle kommunens om lag 970 boliger gjennomgås. Det skal skje i løpet av høsten, opplyser Thea Stenersrød Gaulen, leder for Fredrikstad kommunes boligforvaltning.

Frp vil kurse innbyggere i å bo: Bjørnar Laabak (Frp) ser flere boliger i Fredrikstad med ulltepper i vinduene og hvor gresset gror.

Skilt ut fra nyttår

Boligforvaltningen ble skilt ut som egen virksomhet innen teknisk drift etter nyttår, og nå er Gaulen i gang med å ansette flere medarbeidere.

Det er fantastisk morsomt!

Hun skal ha fire forvaltere, og en jurist med seg på laget. Boligforvaltningen skal ikke bare reparere, men også følge opp kontraktene med leietagere i større grad enn tidligere, og leie eller bygge ytterligere 400 boliger for å møte et voksende behov blant vanskeligstilte i kommunen.

– Det er fantastisk morsomt! sier den nye sjefen om støtten hun opplever blant kolleger og politikere.

Husleien i de kommunale boligene er relativt lave, slik de også skal være fordi de er ment for mennesker som på grunn av økonomi eller av andre årsaker ikke har anledning til å kjøpe eller leie på det private markedet.

– Fortsatt rimelig

Når husleieøkningen kommer, skal økningen bli tilpasset hva den enkelte leietager betaler fra før.

– Det vil fortsatt ikke være dyrt å leie av Fredrikstad kommune, forsikrer Thea Stenersrød Gaulen.

Her er det litt mer strøkent: Fredrikstads mest staselige hus?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken