Nå legges strategien for boliger på Værste

Disse leder utviklingen av Fredrikstads nye bydel, Værste. Fra venstre: Kommunikasjonssjef Jens O. Simensen, utleie- og markedsdirektør Øivind Kvammen, administrerende direktør Trond Delbekk og utviklingsdirektør Sigbjørn Moe.

Disse leder utviklingen av Fredrikstads nye bydel, Værste. Fra venstre: Kommunikasjonssjef Jens O. Simensen, utleie- og markedsdirektør Øivind Kvammen, administrerende direktør Trond Delbekk og utviklingsdirektør Sigbjørn Moe. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Fredrikstad sentrum skal fortettes og urbaniseres. Værste, som er i ferd med å bli en del av sentrum, legger nå planer for boligbyggingen.

DEL

– Med den nye brua er det etablert en ny indre ring i Fredrikstad. Det er klart at veisystemet betyr mye for planene og utviklingen, sier administrerende direktør Trond Delbekk i Værste AS til FB.

Spenstige målsetninger

Sammen med utviklingsdirektør Sigbjørn Moe, utleie- og markedsdirektør Øivind Kvammen og kommunikasjonsansvarlig Jens O. Simensen, skal han få fart i byutviklingen. Selv om det vil ta noen år før folk flytter inn i sine nye leiligheter, noen med elveutsikt, har kvartetten glødende engasjement og tro på det de er i ferd med å skape.
FMV bygde skip i området fra 1870. I 1998 kjøpte Værste AS det vesentlige av bygninger og tomteområder. Mye har skjedd etter dette.

Målsetningene for det som skjer og skal skje på området er heller ikke snaue. Et kraftsentrum for innovasjon og nyskapning, et tyngdepunkt for helse, kultur, teknologi, utdanning og forskning.

Og etter hvert kommer kaffebarene, restaurantene og boligene som skal urbanisere området.

50 virksomheter

– Vi har doblet antall virksomheter her på området vårt de siste tre årene, sier Øivind Kvammen.
Han summerer hoder. 980 ansatte, 2.360 studenter og 630 elever ved kulturskolen. Dermed mener Kvammen at området involverer 4.000 mennesker allerede. I 2009 var tallet 2.500.

Mange av leietagerne er både langsiktige og betalingsdyktige. Værste vil få husleia punktlig hver eneste måned i 20 år, fra de fylkeskommunale leietagerne. Kvammen har fått mange spennende virksomheter på kroken og jobber videre med krummet rygg.
– Værste er en del av sentrum. Det ble vedtatt av Fredrikstad kommune i juni 2011, sier Sigbjørn Moe.

Sportsbutikk inn i Stadionbygget.

Unge har urbane kvaliteter

Han viser frem kart og flyfoto, skisser og bilder. Alt for å underbygge bydelens fremtidsutsikter. Moe snakker om jernbare, veisystemet og pendler tid til Oslo. For med under en times reisetid til hoved- staden, tror han at Fredrikstad vil huse mange som ellers kunne bosatt seg nærmere Oslo.

Belønningsmidlene staten lokker Sarpsborg og Fredrikstad med, skaper god musikk i ørene på Jens O. Simensen.
– Fredrikstad er for fragmentert. Ved å bygge mer i sentrum og gjøre det enklere å ferdes til fots, sykkel eller buss, vil mange etter hvert velge bort bilen, sier han.

Ved å bygge mer i sentrum og gjøre det enklere å ferdes til fots, sykkel eller buss, vil mange etter hvert velge bort bilen

Værste-sjefen Trond Delbekk vil fri til ungdommen. Han tror ikke de fremtidige boligene på Værste bare vil huse pensjonister med romslig økonomi.
– Ungdom har urbane kvaliteter, sier han forretningsmessig.

Sparebank 1 Fredrikstad tror at Værste-området vil bli en del av sentrum.

Innlemmes i sentrum

Kommunen vil satse på sentrum og innlemme Værste-området i sentrum. Men den samme kommunen har også en eierandel i Værste AS. Fredrikstad Energi (FEAS) er største aksjonær, med 37,5 prosent av Værste-aksjene. Fredrikstad kommune eier 51 prosent av FEAS, hvilket betyr at kommunen har kommersielle interesser i Værste, med drøyt 19 prosent reelt eierskap.

Både kommunen og lederkvartetten på Værste ønsker seg nå aller helst en ny fylkeskulturscene.
– Vi har stor tro på at den kommer. Det er helt opp til politikerne og hvis det havner i statsbudsjettet for 2013, er bygget ferdig i 2015, sier Trond Delbekk og smiler bredt.

Artikkeltags