Man kjenner det på lukten når man går inn porten til bakgårdshagen i Mads W. Stangs gate. Store deler av hagen er fylt med nettopp de roseslagene som lukter aller mest.

Se stort bildegalleri av rosehagen på Holmen her

De siste to ukene har vi vært på herlige uteplasser i Oksviken og Holmen. Nå er vi på Holmen igjen. Her har Karine Domberg hittil fylt opp den lille bakgårdshagen med et trettitall roseslag, og hun har først og fremst konsentrert seg om roser som har en lang historie bak seg:

Fylt opp med roser

Foran bygningen har hun plantet historiske roser (rosearter eldre enn fra 1867), mens bakgårdshagen er full av David Austin-roser (krysning av moderne roser og historiske aner). Og flere roser skal det bli – da FB var innom sto en ny plante på trappen, klar til å bli plantet ut i den lereholdige jorden.

LES OGSÅ: Vi tenkte at her kunne vi godt flippe ut litt

Ektemannen Ole Fredrik har kanskje litt av skylden. Han startet forholdet for 17 år siden med en stor bukett roser.

– Jeg var så beskjeden at jeg sa at jeg ikke syntes noe om de blomstene der, humrer Karine, som kan fortelle at samme mann smuglet senere tre røde roser inn i brudebuketten.

Se Gartner-Steinars tips for hvordan du redder plantene i ferien:

 

Nabo'n har skylden

Men størst ansvar for at Karine har fylt hagen og hodet med roser, har en nabo fra den gang familien bodde på Vesten.

LES OGSÅ: Terje skulle bare ha et par tujabusker

– Der hadde jeg en nabo som hadde en utrolig flott hage med mye roser. Hun hadde utrolig god peiling og jeg hadde ett mål tomt med blålere og en halv centimeter jordlag. Hun forklarte at roser er veldig glad i det. Jeg begynte med én, så to og så tre. Da alt var ferdig oppgradert, flyttet vi hit. Å komme hit til denne skoesken av en hage i 2009, var en liten utfordring, humrer Karine.

rose

I 2009 inneholdt bakgårdshagen et digert lerketre og et lavt gjerde inn til naboen. Begge deler er fjernet nå og erstattet med et høyt bygårdsgjerde, en lun hjørnesitteplass der det selvsagt serveres roseslikkeri (se oppskrift nederst) og roser, roser og atter roser.

I hagen flere ganger om dagen

Jeg er ute i hagen hver eneste dag, mange ganger om dagen. På våren og høsten er det første jeg gjør om morgenen å ta runden, titte på rosene, lukte, se om knoppen som nesten var utsprunget i går har kommet i løpet av natten, sier Karine, som er hjemmeværende mamma for sønnen Julian (9).

Se stort bildegalleri av herlige uteplasser i hele distriktet

Hun legger ikke skjul på at hun er utrolig fascinert av vekstene som tar mer og mer plass i hagen hennes.

– Når man ser på dem på avstand er de fantastisk vakre, men de er også utrolig fascinerende hvis man går helt innpå dem og ser hvordan hver enkelt rose er formet oppi bladene. Noen ligner på peoner, andre ligner på kålhoder. Og så begynner den som en unnselig liten grønn knopp som med litt tid, omsorg og stell kommer frem med skjønnheten, sier Karine.

Krysser gammelt og nytt

– Hva er egentlig forskjellen på en historisk rose og en «vanlig» rose?

– De moderne rosene er ofte prangende i størrelse, farger og form. De er også mye sterkere mot sykdom. For å bli kalt historisk rose, må arten være fra før 1867. De er ofte engangsblomstrende på våren eller tidlig på sommeren, men har en fantastisk duft. De har den duften de fleste forbinder med roselukt, sier Karine.

I bakgårdshagen har hun mest av arter som er midt imellom de moderne og historiske rosene, roser som er foredlet av David Austin. Flere av disse går an å få tak i på helt vanlige hagesentre.

– Han har tatt egenskapene fra de historiske og moderne, og fått disse som er helt perfekte. Disse er moderne roser, men tatt alle fordelene fra de historiske, sier Karine.

Slik lukter du

I tillegg til at roser liker blålere, bør de også ha mye sol. Rosene i bakgårdshagen på Holmen, vil helst ha minimum seks timer om dagen. 

Rosene til Karine er for øvrig ikke bare til glede for henne selv og familien. I 2012 ble hun med i arrangementet «Tusen åpne hager». Det vil si at hagen hennes er åpen for besøk fra hvem som helst én gang i året. Datoen for årets arrangement er 10. august, dersom du skulle ha lyst til å ta deg en tur.

Da er det bare å tusle rundt, nyte synet og kjenne lukten av rosene til Karine. Og hvis du lurer på hvordan du nyter roseduften fullt ut, så har hun oppskriften på skikkelig rosesnusing her:

Ta tak i hele rosen. Tøm lungene for luft. Dytt nesa helt nedi. Fyll lungene helt med duften. Dra sakte inn.

roser

SLIK: Slik lukter du ordentlig på en rose.

Rosesukker

PS: Her er oppskriften på rosesukker, som ifølge Karine er så godt at man kan spise det ved siden av kaffen:

En stor slump sukker

En stor slump roseblader

Ha det i en blender sammen med litt vann

Kjør i blenderen og  spre utover på et fat 

La det tørke lenge