Gå til sidens hovedinnhold

Du må se ordentlig etter!

Artikkelen er over 7 år gammel

Boligkjøpere bør følge disse rådene.

– Skal du kjøpe en bruktbil til 100.000 kroner, tar du NAF-test og er kjempenøye før du slår til. Men når du kjøper bolig, klinker du til med et bud på tre millioner kroner etter en visning på ti minutter!

Hjertesukket kommer fra advokat Thor Johan K. Larsen. Foruten å være advokat i Advokatfirmaet Asthor AS, er han også distriktsleder i Huseiernes Landsforbund i Telemark. Han mener at det altfor ofte bygges for dårlige hytter og hus.

– Mange av disse sakene havner i retten, noe som er kritisk for dem det gjelder. Når folk kjøper eller skal overta en bolig, gjør man gjerne sitt livs investering, og store summer skifter eier, sier han til TA.

– Det er for mange dårlige, slurvete håndverkere, og myndighetene burde ha et mye større fokus på dette. Mange vil ha en høyest mulig fortjeneste og lavest mulige kostnader, og det får de ved å bruke ufaglærte, gjerne utenlandsk, arbeidskraft. Men flere av de ufaglærte vet ikke hvordan en skal føre opp et bygg i henhold til gjeldende regler. Og da blir det ofte problemer etterpå, som for eksempel med kondens, setninger og annet.

– Ta med fagfolk

Han forteller at mange useriøse entreprenører som jakter rask profitt, i noen tilfeller avvikler firmaet etter at prosjektet er gjennomført.

– Det er ikke alltid vi kan gjøre noe når selgeren ikke finnes lenger, sier Larsen, som råder boligkjøpere til å ha med seg en byggteknisk fagkyndig på visning.

– Jeg ville også sjekket referansene på entreprenøren, særlig når det gjelder de mer ukjente. Da ville jeg ringt til noen takstmenn og Forbrukerrådet og forhørt meg. Jeg synes også at mange eiendomsmeglere mangler tilstrekkelig kunnskap om regelverket. Det er en grunn til at vi bruker meglere, det er for at en skal føle seg mer trygg.

Finanstilsynet har kommet med noen nye regler for salg av bolig under oppføring, noe enkelte meglere ikke kan ha fått med seg, mener Larsen:

– Dette med krav til ferdigattest på nye boligprosjekter, eventuelt orientering om konsekvensene der det ikke foreligger – der sviktes det over en lav sko. Det er mange meglere som lar seg presse av en overivrig entreprenør som vil unngå dagmulkter. Men det står i rundskrivet at megleren skal påse at det skal foreligge en ferdigattest, og i det minste orientere om konsekvensene, der hvor det ikke foreligger.

Må være «våkne»

Han sier at kjøpere av hus eller hytter må være «våkne».

– Det er mange meglere som er ukritiske, og noen meglere virker mest opptatt av å få sitt honorar, mener Larsen.

Han sier at har god uttelling i mange saker som havner i retten, men konstaterer at det i enkelte saker også kan være krevende for mange å stå i en rettslig konflikt.

– Det er ikke alt som kan oppdages, og min erfaring tilsier at man heller ikke alltid kan ha tillit til det som står skrevet i en boligsalgsrapport. Per i dag er det også et område hvor det sviktes unødvendig mye. Men det er selger som er ansvarlig for takstmannens feil, sier Larsen, som råder folk til å kjøpe eierskifteforsikring.

– Det er en trygghet, for hvis du er åpen og ærlig om feilene, så har du ikke noen risiko videre. Det som er positivt for kjøperen, hvis selgeren har eierskifteforsikring, er at da er en iallfall sikker på at det er noen penger å hente der, hvis du vinner fram, avslutter Larsen. (ANB)

Kommentarer til denne saken