Michael Issa (22) og Viktor Carlen (22) går langsomt fra rom til rom i den 80 kvadratmeter store leiligheten i Oslo. Kameratene er på jakt etter nytt sted å bo, og bygårdsleiligheten med panoramautsikt til parken er en het kandidat. Det siste året har svenskene bodd med tre kompiser til i en leilighet utenfor sentrum.

– Det viktigste for oss når vi skal finne oss et nytt sted å bo, er at alle må få sitt eget soverom. Med en dør som kan lukkes, sier Issa.

Les også: Sjekk hytte-perlen som kan bli din.

Fin boform

På gulvet står det flytteesker, pakketape og en sliten mikrobølgeovn som kanskje ikke får være med på lasset videre. Elin Mykland (22) fra Lillestrøm har bodd i leiligheten i et år, men nå er hun på flyttefot. Neste semester skal tilbringes på Berkeley i California.

– Jeg har bodd her sammen med to jeg kjente godt fra før, og det har fungert veldig godt. Så lenge alle vasker og rydder, og ingen henger seg opp i småting, er kollektiv en veldig fin boform, sier Mykland.

Hun råder unge på boligjakt til å være tidlig ute – og til ikke å være for kresne.

– Det er mange om beinet, og studenter stiller ofte langt bak i køen. Det lønner seg å slå til dersom man får et tilbud. Så lenge man har penger til å betale leien, da, smiler hun.

Les også: Spleisekjøp kan ende i uvenn­skap.

Viktig magefølelse

Huseier Odd Arne Markegård skryter av utsikten og forteller om husreglene. Han leier ut mange leiligheter i Oslo, til både studenter og andre.

– I det siste har det vært stille, kanskje på grunn av det fine været og fellesferien. Men på de travleste visningene er det opp mot 100 som er innom. Da skal det litt til å skille seg ut, sier Markegård.

Han følger først og fremst magefølelsen når han skal avgjøre hvem som får tilbud om å leie.

– Jeg plukker ut dem jeg får en god følelse for, og tar innimellom en kredittvurdering før jeg tilbyr leiekontrakt. Som så mye annet i livet, handler det først og fremst om kjemi. Jeg velger folk jeg kunne tenkt meg ha som nabo selv, forteller Markegård.

Gjennomtenkt

Han mener unge på boligjakt kommer langt med å være blide og høflige.

– Dessuten trekker det opp at de har bodd hjemmefra noen år, og at de har en viss plan for livet framover, sier utleieren.

Også han mener det er viktig å tenke nøye gjennom hvem man vil bo sammen med.

– Vi ser ofte at de som flytter i kollektiv med den nye bestevennen fra sommerferien i Ayia Napa, får problemer. Det er bedre å bo med noen man har kjent i noen år, og som man kjenner på både godt og vondt, sier Markegård.

Har med CV

På nettsteder som Finn.no og Hybel.no ligger det kollektivleiligheter i alle størrelser. Men bor mange sammen, er mulighetene større for at leieforholdet blir kortvarig, mener utleier Markegård.

– Desto flere som bor sammen, jo flere planer og liv er det. Noen får kjæreste i Australia, andre skal studere videre i Trondheim, sier han.

På visninger legger mange seg i selen for å overbevise utleier om at nettopp de er det beste valget.

– Omtrent halvparten har med seg CV, med bilde og litt informasjon om seg selv. Det kan også lønne seg å føre opp referanser. Mamma og pappa er en dårlig referanse, mens en tidligere utleier er en god referanse, sier Markegård.

Noen strekker seg ekstra langt.

– Et par ganger har det vært folk som har hatt med blomster til meg på visning. Om de fikk leiligheten? Det husker jeg ikke, men de skilte seg i hvert fall ut fra mengden, sier han.

Den viktige kontrakten

Når man kaprer drømmeleiligheten, kan det være fristende å flytte rett inn. Men man bør verken flytte eller betale husleie før man har skrevet en skikkelig kontrakt, forteller kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet:

– Det er viktig at alle som skal bo i leiligheten, står som leietakere. Hvis kontrakten bare står på én person, blir denne juridisk ansvarlig dersom en samboer ikke betaler husleien. Det bør også stå klart hva som er reglene for oppsigelse. Leier man møblert, bør kontrakten suppleres med en inventarliste.

Man kan gjerne ta bilder av leiligheten når man flytter inn, for å dokumentere eventuelle skader. Slik unngår man å bli stilt ansvarlig for mangler som oppsto før man flyttet inn.

Les mer om bolig og interiør her

Halsos advarer leietakere mot å overføre depositum sammen med den første husleia.

– Depositum bør settes inn på en egen depositumkonto for å unngå at uærlige utleiere stikker av med pengene, sier han.

Standard leiekontrakt og andre nyttige skjemaer er tilgjengelige på Forbrukerrådets nettsider.

Tips til et godt kollektivliv

  • Lag internkontrakt som gjelder mellom dem som bor i kollektivet.
  • Ha jevnlige møter der dere diskuterer hvordan dere vil ha det i kollektivet.
  • Gjør hyggelige ting sammen for å styrke fellesskapsfølelsen.
  • Vis respekt for at alle også trenger tid alene i fred og ro.
  • Ha skikkelige kontrakter med huseier, og ryddige avtaler om hvordan dere skal betale husleie.
  • Tell til ti når du blir skikkelig irritert, og ta opp det du er misfornøyd med, på en rolig og gjennomtenkt måte. Ha respekt for at dere er forskjellige.

(Kilde: Ung.no)