For få dager siden møtte takstmann Arnstein Mathisen og kollega Svein Nesøen opp hos Krogsveen i Fredrikstad for å gi medarbeiderne opplæring i den nye rapporten. Også gjennom meglerkjeden har de gjennomgått en etterutdanning, sier fagansvarlig Morten Stene.
Dekker hull: Dersom takstmannen borrer i vegg på fukt-jakt er hullet sju cm stort, og det dekkes av et slikt lokk i etterkant.
Frivillig ordning
I lang tid var bransjen forberedt på at den nye boligsalgsrapporten skulle bli obligatorisk fra årsskiftet, men i fjor høst konkluderte Finanstilsynet med at det ikke fantes lovhjemmel. Nå er bruken av de nye rapportene blitt frivillig.
– Det har festet seg et inntrykk av at prisen på en rapport ligger på 20.000-25.000 kroner. Jeg vil anslå en slik rapport til å koste 10-14.000 kroner i et alminnelig hus. Har du underetasje og loft, og bad i alle etasjer, blir det selvsagt dyrere, påpeker Mathisen.
Mange misforståelser
En utbredt misforståelse er også at det borres i baderomsflis. For det første: Eier bestemmer selv om det skal borres i vegg. Dersom det borres, er det i bakenforliggende vegg til bad eller våtrom hvor det dusjes direkte på vegg eller gulv. Er det dusjkabinett, er det ikke aktuelt å lage hull, forklarer Arnstein Mathisen til meglerne.
Takstmennene mener dette samtidig gir huseier en god inspeksjonsluke for å følge med utviklingen i boligen senere.
FB har vært i kontakt med en rekke meglere, og samtlige anbefaler kundene å bruke rapporten på eneboliger. De mener det ikke er nødvendig ved salg av leiligheter.
En del har fryktet at kjøpere vil bli skremt bort når mangler avdekkes, men flere meglere mener en del kjøpere kan strekke seg lenger i en budrunde når de har god informasjon om hva de må regne med av utbedringer.
– Vi har i alle år brukt boligsalgsrapporter, og har veldig få klager i etterkant, fremholder megler Tormod Møller.
Daglig leder Bjørnar Brynildsen i Krogsveen tror rapportene er bra for alle:
– Folk undersøker nesten mer når de kjøper bil enn et stort og dyrt hus.