– Det er mye som trer i kraft i teorien, men som likevel aldri trer i kraft i praksis. Vi har allerede nok av regler som ikke følges av alle. Det hjelper ikke å ha regler når vi ikke har noen som faktisk følger opp, sier Viggo Holth, daglig leder i Holth bygg og anlegg AS.

1. januar i år trådte den nye boligsalgsrapporten i kraft. Dette gjør at det blir viktigere enn noen gang for boligeiere å kunne dokumentere alle endringer som er gjort i boligen sin, store som små. Om man ikke gjør det vil man få en dårligere «karakter» på takstvurderingen. Dette gjelder både når man leier inn håndverkere for å gjøre jobben, eller om du utfører arbeidet selv.

Med dokumentasjon menes det bilder, kvitteringer og annet relevant papirarbeid.

Ikke overflødig: Truls Arne Nilsen i Comfort Fredrikstad mener at den nye rapporten gir boligkjøper mer utfyllende informasjon. Foto: Hege Mølnvik

Ikke tid til å lese

– Tall fra meglerbransjen viser at gjennomsnittlig bruker nordmenn sytten minutter på å bestemme seg for et huskjøp. Ingen tar seg tid til å lese gjennom disse rapportene da, mener Holth.

Daglig leder i Comfort Fredrikstad, Truls Arne Nilsen, er ikke enig med Holth i at denne rapporten er overflødig.

– Jeg synes det er helt greit. Det er mer utfyllende enn en vanlig takstrapport, og da har kjøperen et valg. Skal man kjøpe et hus til noen millioner bør man jo sette av litt tid til å lese gjeldende rapporter, sier Nilsen.

– For oss er egentlig ikke dette noe nytt. Vi dokumenterer jo alt vi gjør allerede, både med bilder og tekst, påpeker Nilsen.

Kan være negativt

– I utgangspunktet tror jeg det er negativt at selger har skrevet alt han har gjort av endringer på boligen. Jeg tror det vil vekke flere spørsmål enn det vil gi svar, sier Holth.

Holth mener at når man som privatperson uten fagkunnskaper selv skal gjøre rede for endringene gjort på boligen, vil det ikke nødvendigvis være en objektiv vurdering.

– En privatperson vil kanskje mene at jobben han har gjort er helt glimrende, selv om det kanskje var elendig. En fagperson og en privatperson vil fylle ut en rapport på en jobb på forskjellige måter. Vi burde overlate slikt til fagpersonell, mener Holth.

Ansvarlig for tidligere endringer

Det er likevel noen deler av den nye rapporten som Nilsen ikke er like enig i. I følge den nye boligsalgsrapporten er du som huseier ansvarlig for å dokumentere endringer gjort av tidligere eier.

– Det kan jo bli helt håpløst. Hvordan skal du få til det da? spør Nilsen.

Han sier videre at dersom du vet hvilket firma som har gjort en eventuell endring på huset mindre enn ti år tilbake, så kan man klare å finne dokumentasjonen. Dersom det blir eldre endringer enn dette blir det problematisk.

Boligmesse: Mange tok turen til Boligmessen i Kongstenhallen i helgen. Foto: Hege Mølnvik