Slik blir Jan-Erik Fjells nye roman

NY BOK: Jan-Erik Fjell håper å være ferdig med førsteutkastet til sin sjette bok før jul.

NY BOK: Jan-Erik Fjell håper å være ferdig med førsteutkastet til sin sjette bok før jul. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi skal til New York, Texas og Norge, avslører Jan-Erik Fjell om sin sjette krim-roman, som kanskje kommer til våren.

DEL

Fredrikstadforfatteren, som nylig fikk sterk ros i Svenske aviser, innrømmer at han sliter med å skrive, også denne gangen:

– Jeg sier det jo hver gang, at det aldri har vært så tungt å komme i gang som denne gangen, men når jeg først har kladdet ferdig plottet og handlingen i hodet, går det jo alltid bedre enn jeg alltid frykter på forhånd, sier Jan-Erik Fjell, midt i skriveprosessen med en sjette bok - fremdeles med helten Anton Brekke som hovedperson.

Svensk skryt

«En smugler som burde få en pris», skriver avisen Ystads Allehanda om hans tidligere roman «Skyggerom» (som heter «Smugglaren» på svensk). Anmelder Bengt Eriksson er imponert, kaller boken en «höjdare», og synes Jan-Erik Fjell slår Jo Nesbø.

– Du er kanskje blitt både blasert og upåvirkelig etter hvert som dine forfattersuksesser blir større og større?

– Nei, jeg blir selvsagt veldig glad for å få en slik omtale. Det er alltid hyggelig å få gode tilbakemeldinger, sier Jan-Erik Fjell.

- Særlig moro er det at en slik artikkel kommer på trykk i Kurt Wallanders hjemby, sier han.

14 land og språk

- Nå er du utgitt i 14 land, på 14 forskjellige språk, hvordan føles det?

- Litt uvirkelig, men samtidig kjempekult. Egentlig er det helt vilt. Jeg trodde jo ikke at særlig mange ville lese noe av det jeg ville skrive, helt fra den gangen jeg skrev «Tysteren», sier suksess-forfatteren.

Han har ikke tall på hvor mange bøker det kan være snakk om som nå trykkes på alle slags språk, men anslår at salget i Norge alene nærmer seg en halv million bøker.

Starter i USA

- Kan du lette litt på sløret i forhold til din kommende roman?

- Jeg har en tittel klar, men den er så god at jeg ikke vil si det ennå, av frykt for at noen stjeler den, ler forfatteren.

- Det jeg kan si, er at vi starter i New York på 1980-tallet, at parallellhistorien avsluttes i Texas på 2000-tallet og at vi i hovedhandlingen for det meste befinner oss i Norge i nåtid.

- Og definitivt sammen med Anton Brekke?

- Ja, det kan jeg love. Det blir en klassisk roman til meg å være. Mer tør jeg foreløpig ikke avsløre, fordi mye som oftest endrer seg mens du skriver.

Kanskje til våren

Etter det Fredriksstad Blad får vite, er allerede en firedel av manus kommet på papir, og at førsteutkastet muligens blir sendt forlagets konsulent allerede før jul.

- Jeg vet jo ikke om det går, men jeg prøver å skrive cirka 1.000 ord hver dag, og klarer jeg å bli ferdig med et første manus før jul, kan det tenkes at en ny bok kan lanseres til våren eller til neste sommer, sier Jan-Erik Fjell.

LES OGSÅ:  Lokale forfattere selger så det synger

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken