Gå til sidens hovedinnhold

Bøkene for ungdom som MÅ (eller vil …?) lese en nynorsk bok

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes.

Opp trappene til ungdomsavdelingen kommer det en pubertal skoleklasse. Den ene eleven kulere enn den andre. Bakerst kommer det en ivrig norsklærer med store forhåpninger om at alle skal finne seg en nynorsk bok. En NYNORSK bok! Noe av det kjipeste du kan be en Fredrikstad-ungdom å finne seg!

Takket vært forfatter Anders Totland har jeg flere gode kandidater som kan få den mest motvillige ungdom til å like (eller i hvert fall godta og låne) en nynorsk bok.

I «Nedteljing» møter vi Viggo. Viggo er håpløst forelska i dama til bestekameraten og synes hverdagen er kjip. En dag blir Viggo introdusert for noe som kalles «chat-roulette».

Her kan han chatte med vilt fremmede jenter fra hele verden. Jentene er langt mer vågale enn jentene på skolen, og en dag dukker en fransk skjønnhet opp på skjermen. De chatter videre og jenta får lurt Viggo til å kle av seg og runke på skjermen. Så fryser bildet og chatrommet lukkes ... Dagen etter tar jenta kontakt. Ikke for å leke mer på internett og ikke for å bli kjent med Viggo. Hun tar kontakt for å presse han for penger:

I want to tell you that I recorded you when you mastrubated in the camera.

Kva faen? Det stikk i brystet. Skal dette liksom vera ein vits?

(Utdrag side 68)

Når jeg som bibliotekar formidler denne boken, blir den alltid lånt ut. Mulig det er tematikken? Mulig det er det beskjedne sideantallet? Mulig det er overraskelsen når bibliotekaren sier ordet «runke» høyt foran klassen? Vi hadde tre eksemplarer av denne boken. Det var aldri nok. De var alltid lånt ut. Egentlig ganske merkelig, siden nærmest ingen ungdom noensinne vil innrømme at de har lånt en nynorsk bok frivillig. Nå har vi ti eksemplarer og de er sjeldent på hylla.

En lettlest, fengslende og dramatisk bok om hvor fort drømmen blir til mareritt og livet endrer seg for alltid.

I år kom Totland med nok en nynorsk bok som kan overbevise selv den mest negative tenåring, nemlig «Blindsone». En heftig bok om altoppslukende kjærlighet, heftige russefester og om å miste seg selv på veien.

Kommentarer til denne saken