Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Det er tunge tider. Hvert fall ifølge den britiske forskeren Cliff Arnall. Han regnet ut at summen av lite penger, dårlig vær, havarerte nyttårsforsetter og lenge til nest ferie utgjør siste uka i januar, årets absolutt mest elendige uke. Legg en karantene på toppen. Og så en saftig strømregning, så har du et komplett sykdomsbilde. Hva kan lindre? Jo, fortellingen om en som har det verre. Som din bibliotekar vil jeg forskrive en dose mørk humor/satire fra New Orleans.

«Tåpenes sammensvergelse» ble skrevet av John Kennedy Toole og kom ut i 1980. Boka handler om Ignatius, en boksmart, tjukk og arbeidsløs mann i trettiårene som bor hjemme hos sin mor i New Orleans.

Han vil helst bare ligge i sengen sin å fordype seg i middelalderhistorie og til nød gå på kino og høylytt forstyrre barnefilmer fra bakerste benk. Han har store tanker om seg selv, og små tanker om samfunnet og menneskene utenfor. Med jevne mellomrom dytter moren hans han likevel ut i virkeligheten. Det er da det virkelig blir morsomt.

Tooles skildringer av Ignatius som mislykket pølseselger og deretter oppviglersk fabrikkarbeider er rett og slett ustyrtelig morsomme, hvert fall på overflaten, men under ligger det en sårhet som gjør at man likevel heier på (anti)-helten.

Forfatteren visste nok hvordan Ignatius hadde det. Boka hans ble refusert gjentatte ganger og Toole tok sitt eget liv bare 32 år gammel. Til slutt var det moren som fikk den publisert. Nå er «Tåpenes sammensvergelse» en klassiker innen amerikansk litteratur, og det er til og med en statue i New Orleans av bokens uforglemmelige hovedkarakter, Ignatius Jacques Reilly.

Så – føler du deg litt bedre?

«Tåpenes sammensvergelse» finner du på Fredrikstad biblioteks digitale tjeneste Libby. Med appen Libby har du tilgang til et fantastisk utvalg digitale bøker og lydbøker på engelsk.