Xtrem, Tankefull og Cool

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

«House 2000» Eddi B. Saxegaard Ungdomsbok 95 sider Eget

DEL

Å lese Eddi B. Saxegaards «House 2000» er som å snakke med en tenåring med svært store rusproblemer. Men som ikke vet det. Eller som i hvert fall ikke bryr seg. Ikke før mot slutten, da det ofte kan være for sent.
Boken er som et intervju der journalisten ikke sier et ord. Der intervjuobjektet forteller om sitt forhold til dop, og et utsvevende party-liv.
Det er til sammen over 90 korte sitater fra et ungt menneske som er blitt fanget i et house- miljø hvor rusmidler, dans og blinkende lys er hovedingrediensene. Der ungdommer «har gruppe» uten at det er noen «big deal». Der ingen er sjef, bare en fører. En DJ som lar livets party seile sin egen sjø.
I boken er det ikke spart på kraftsalvene. Et tøft språk som verken holder tilbake føleleser eller meninger. Ikke for banningens skyld, men fordi det gir personen bak en personlighet og karakter.
Det er kunstnerisk riktig av Saxegaard å skrive så bestemor legger fra seg boken.
Og det er dette som gjør boken til en utpreget ungdomsbok. Ord og uttrykk som «trippe», «gire» og å «være høy» blir ikke forklart, men det tas for gitt at ungdom skal vite hva det betyr. Og det gjør vi. Når det snakkes om en «tur» forstås vi at det ikke er kvikklunch og sitteunderlag det dreier seg om.
Boken er ingen pekefinger mot ungdom om «hvor farlig det er å begynne med dop». Det er en skildring direkte fra leppene fra en som har vært der. En ekstrem historie om hva som hendte, kan hende og hender mange som vokser opp i dag.
Boken er alvorlig og får deg til å tenke samtidig som den er kult skrevet. En bok det er verdt å legge under juletreet isteden for en moralpreken hvor de voksne gir inntrykk av at de vet så mye om rus. For, som personen i boken gir inntrykk av, vet de voksne svært lite. Heller ingen ting i forhold til ungdommen.
Så la heller dagens unge lese denne boken og få lov til å tenke selv. For denne historien tvinger et ungt sinn til å gjøre det.

Artikkeltags