Bjørn Sortland (f. 1968) har skrevet en rekke barne- og ungdomsromaner, samt for voksne, og har jevnt over høstet svært gode kritikker for forfatterskapet sitt.
Han har også mottatt både norske og internasjonale litteraturpriser.
Alle har eit sultent hjerte, fra 2008, er en liten roman som tar opp store spørsmål i et enkelt og likevel gripende språk.
Hovedpersonen Ina, ei jente på seksten år, opplever det som vel er blant de fleste ungjenters mareritt – å bli gravid etter et one-night- stand med en litt eldre gutt hun knapt kjenner.
De vanskelige tankene bygger seg opp; hvem kan hun snakke med dette om, skal mamma få vite det, skal hun ta abort – og hva med gutten hun var sammen med – skal hun si det til ham?
Boken tar en brå vending da de to møtes tilfeldig en formiddag, og han ender opp med å kjøre henne til Oslo.
Sortland beskiver det famlende samværet mellom de to i bilen på en "nedpå" og troverdig måte – sjenansen, usikkerheten, forsøkene på å vise at de begge behersker en utrolig presset og sårbar situasjon.
Her er det mye som ikke blir sagt, og det som blir sagt, er mest hverdagsligheter – men under de små ordene ligger de store spørsmålene og dirrer.
Sortland har stor følsomhet for ungjentas fortvilelse og lar åpningene i språket– tomrommene i teksten – få tyngde. Her er det personenes indre liv, den eksistensielle, senpubertale smerten og tvilen, som er mest sentral.Det hele er lavmælt og nøkternt, og romanen preges av en fortettet stemning som underbygger dramatikken i det jenta opplever. Dette er en roman som tar ungdom på alvor, og som kjenner enkelhetens kunst.