Norges to billioner på bok må være en av verdenshistoriens mest fristende ransbytter. Hva ville skje dersom noen klarte å stikke av med brorparten av oljefondet?
Nettopp det er det som skjer i Eirik Wekres thriller Operasjon Snøhvit. Når strømmen blir borte i hele Oslo nyttårsaften 2008 er det urovekkende nok for Hege Tønnesen, etterforsker i PST. Det hun ikke vet er at hendelsen er et ledd i en nøye utspekulert plan om å loppe Norge for mangfoldige oljemilliarder. Under dekke av den elektriske black-outen taster en av Norges Banks mest betrodde menn inn en datakode som sprer oljeformuen ut i verdens intrikate nettverk av kontoer og lysskye banker …
Men snart blir det klart at dette bare er begynnelsen. Heges samboer Yngve, som arbeider på en biografi om tidligere handelsminister Jens Evensen, kommer over dagboknotater som mer enn antyder at Norges oljeeventyr er basert på utpressing og bestikkelser.
Konsekvensene hvis dette kommer ut er enorme. Ikke bare er pengene borte – noen er ute etter det som er igjen under Nordsjøen.
Men hvem? Et kappløp med tiden begynner da Hege, sammen med sin stab og i samarbeid med E-tjenesten og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet forsøker å finne ut av hva som har skjedd. Omgitt av maktkåte menn og med sin egne private problemer legger Hege ut på sitt livs etterforskning.
Og akkurat slik skal det gjøres hvis man er opptatt av en karriere som spenningsforfatter. Eirik Wekre har konstruert et plot som er til å miste pusten av. Intrikat, troverdig og ikke minst brennende aktuelt – her er alle ingredienser til en thriller av de sjeldne.
Wekre er en effektiv og usentimental forteller som makter å holde i trådene helt til dramaet får sin– kanskje bittelitt tamme – avslutning.
Om jeg skal ha noen innven- ding må det være at jeg gjerne skulle ha fulgt dramaet fra enda høyere maktnivå. Selv om regjeringen selvsagt spøker i bakgrunnen, er forbrytelsen såpass spektakulær at det politiske spillet ville gitt en ekstra edge til handlingen.
Men det blir bare for en bagatell å regne. Operasjon Snøhvit anbefales herved som sommerens spenningslektyre. Selv ser jeg allerede frem til neste møte med Hege Tønnesen.