Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

«Girl, Women, Other» av Bernardine Evaristo – på norsk heter den «Jente, Kvinne, Annet» – er en vakker men brutal vev av 12 kvinnestemmer, alle med afrikansk minoritetsbakgrunn, bosatt i England og på søken etter noe; identitet, karrière, anerkjennelse.

Kvinnene spenner fra 16 til 93 år i alder, og hver observerer de verdenen de lever i, menneskene i den og normene som styrer den, med utgangspunkt i sine egne unike perspektiver.

Man skulle tro en slik roman kunne bli litt trangbodd – som et middagsselskap der 12 store stemmer kniver om å bli hørt – men nei da!

Evaristo skaper troverdige karakterer som det er enkelt å skille fra hverandre, alle med små finurligheter og karakteristiske egenskaper, og alle er de bundet sammen.

Du som leser får trekke koblingene mellom barndomsvenner og venners venner, en barneskolelærers egen lærer, ekskjæresten til en ekskjæreste, to som kun møtes i en krangel på Twitter og en mors bortadopterte barn. Dette gjør at du ikke sitter igjen med følelsen av at 12 fortellinger slåss om oppmerksomheten din – tvert imot, for hvert kapittel får du mer forståelse for den overordnede historien, den som forteller om håpet om tilhørighet og en bedre fremtid for nye generasjoner.

Evaristo rister hardt i fastgrodde fordommer og tar for seg mange utfordringer som innvandrerkvinner møter i dagens Storbritannia. Hun utforsker hverdagsrasisme, feminisme, legning og kjønnsidentitet, klasse- og generasjonsskiller, og hva foreldre ofrer for egne barns muligheter, med glimt i øyet, humor, sårhet og håp. Boka er også skrevet uten et eneste punktum, noe som gir språket en lyrisk kvalitet og spennende rytme.

Dette, pluss forfatterens levende skildringer av londonsmug, Yorkshire-natur og nigerianske gater, gjør «Girl, Women, Other» til en ny favoritt hos meg.