Gå til sidens hovedinnhold

Blar opp 200.000 – sikrer skolesekker til høstens 1.klassinger

I gamle Østfold fylkeskommune fikk alle 1.klassinger hver sin oransje sekk før skolestart. Den praksisen har nye Viken fylkeskommune nå stanset. Nå punger Fredrikstad kommune ut med 200.000 kroner for å opprettholde tilbudet.

For abonnenter

– Det er en ordning som fungerer og er applaudert fra mange hold, kanskje særlig med tanke på at de utgjør en ekstra trafikksikkerhet, sier Victor Kristiansen (Ap), leder av oppvekstutvalget.

Det var i det forrige møtet i utvalget at administrasjonen kunne fortelle at man nå jobber for å finne pengene innenfor oppvekstbudsjettet for å videreføre tilbudet til de aller yngste skoleelevene våre.

Viken stanset ordningen

– Vi hadde en veldig fin ordning i Østfold hvor Østfold fylkeskommune sponset alle 1.klassinger med oransje ryggsekker. De har vært veldig synlige i trafikkbildet – og vi ser at dette har en veldig trafikksikkerhetseffekt: Bilistene demper farten når de ser barn med oransje sekker. Når vi nå er en del av Viken opphører denne ordningen, sa Marianne Bekker, direktør oppvekst, til politikerne.

Hun kunne fortelle at beregningene som er foretatt så langt, sier at det vil koste i underkant av 200.000 kroner å kjøpe kommunale sekker til alle 1.klassingene som begynner på skolen til høsten.

– Dette er noe vi har lyst til å få rom til innenfor våre rammer. Vi har ikke råd til å miste et barn i trafikken på grunn av dette, sa Bekker.

Ingen protester

Hun poengterte også at det totale budsjettet til oppvekstseksjonen er på hele 1,8 milliarder kroner.

– Da tenker vi at dette må vi prioritere inn. Så håper jeg ikke at dere protesterer på det, sa Bekker.

Det var ingen av politikerne som protesterte på prioriteringen.

– Den kostnaden synes vi er verdt å ta. Det ble også nikket og applaudert da saken ble luftet i utvalget, rapporterer Victor Kristiansen etter møtet.

– Viser at det er snakk om små barn

Han er selv enig med administrasjonen i at de lett synlige sekkene er et tilbud det er viktig å ta vare på.

– Folk skal jo uansett kjøre forsiktig, men når man ser disse oransje sekkene tenker jeg at det fører til at man i enda større grad har det oppe i hodet at det er viktig å forholde seg i ro. Da vet man at det er små barn det er snakk om, sier Kristiansen.

Kommentarer til denne saken