Blå Grotte: – Tør du utfordre deg selv?

Fra stykket "Badman" som vises på Speilet tirsdag 11. februar

Fra stykket "Badman" som vises på Speilet tirsdag 11. februar Foto:

Av

– Tør du utfordre deg selv og se noe av det som skjer innen ung norsk scenekunst for tiden? Det kan du nemlig neste uke, midt i lille Fredrikstad, skriver Lise Marie Blix-Nilsson som er daglig leder på Blå Grotte.

DEL

Innsendt Blå Grotte gjestespill har to spennende scenekunstprosjekter på en uke.

Kulturhuset Blå Grotte har i fire år åpnet for gjestespill, der unge, nyskapende scenekunstnere får vise prosjektene sine på vår scene Speilet, ofte som urpremièrer.

Gjestespill-avtale

Etter avtale med Kulturhuset, får disse gruppene produsere i våre lokaler og vise stykket sitt her, og Blå Grotte tar billettinntektene. Disse frie scenekunstgruppene stiller dermed sterkere i sine søknader til Norsk kulturråd, Norsk Skuespillerforbund, Fond for Utøvende kunstnere, Fritt Ord, og andre støtteordninger for scenekunst, når de allerede har en avtale om visning hos oss – og vi kan tilby samtidsteater på et høyt faglig nivå som vi normalt sett ikke kunne prioritert å kjøpe inn.

Tirsdag 11. og torsdag 13. februar har du mulighet til å se to slike gjestespill, direkte fra premierer på Vinterscenen i Porsgrunn.

«Badman»

«Badman» vises tirsdag 11. februar er det nyeste prosjektet til det Fredrikstad-baserte ensemblet T.I.T.S., ledet av tsjekkiske Nela Kornetová, og med medlemmer fra Norge, Sverige, Danmark og Tsjekkia, de fleste med bakgrunn fra Akademi for scenekunst. Deres produksjon «Forced Beauty» har turnert til Tyskland, Frankrike, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Polen og Ungarn etter premièren som gjestespill på Blå Grotte i april 2016, og nå er dette stykket invitert til New York – alt som følge av «fødselshjelp» som gjestespill på Blå Grotte i den lille verdensbyen.

I «Badman» er utøver Nela Kornetová alene på scenen, med musikk av Björn Hansson, scenografi og visuell utforming av Heidi Dalene og Jan Hajdelak Hustak og Geddy Aniksdal som «outside eye». Stykket er co-produsert av Grenland Friteater, Shin Theatre, Na Cucky theatre, Black Box Teater, Blå Grotte og Scenekunst Østfold, og produksjonen har mottatt støtte fra Norsk kulturråd, Fritt Ord og Nadace Život Umelce.

«I Want To Be Traditional»

«I Want To Be Traditional» av og med norsk-mexicanske Maritea Dæhlin vises torsdag 13. februar. Dæhlin jobber interdisiplinært innen genrene utøvende kunst og billedkunst. Kropp, stemme, tekst og tilstedeværelse er sentrale elementer i hennes arbeid, der store spenninger kan oppstå i nærmest ritualistiske visuelle rom.

Stykket søker å tøye grensene for hvordan «jeget» kan sees som et flytende vesen i kontinuerlig bevegelse i alle retninger, men som likevel kan bli lest, følt, dømt, forstått, misforstått og elsket i alle dens spesifikke kontekster. Forestillingen er støttet av Norsk Kulturfond/Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Dramatikkens hus og Norsk Skuespillersenter.

Fra stykket "I Want To Be Traditional" som vises på Speilet torsdag 13. februar

Fra stykket "I Want To Be Traditional" som vises på Speilet torsdag 13. februar Foto:

– Tar du sjansen?

Tør du utfordre deg selv og se noe av det som skjer innen ung norsk scenekunst for tiden? Det kan du nemlig denne uken, midt i lille Fredrikstad.

Velkommen til to fantastiske og nyskapende scenekunstforestillinger på Speilet!


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken