Gå til sidens hovedinnhold

Ildsjelen Bjørn Carlo (72) har sensurert seg selv

Artikkelen er over 3 år gammel

I en alder av 72 år kan Bjørn Carlo Andersen titulere seg som forfatter. Han håper han ikke tråkker noen på tærne i sin oppsummering av Torp IFs 100 års lange stolte brytehistorie.

– Om jeg har sensurert meg selv? Ja, jeg har tenkt nøye gjennom hvordan personer blir fremstilt, og jeg har vært forsiktig med å bruke navn på spesielle episoder, sier Bjørn Carlo Andersen. I hånda holder han en 190 siders bok på glanset papir «100 år med brytehistorie i Torp Idrætsforening».

- Ideen var det bryteleder Tom Arnesen som sto for. I utgangspunktet ønsket han at jeg skulle skrive en beretning til vårt 100-årsjubileum for to år siden, men jeg forsto tidlig at det ble for massivt etter at jeg begynte å samle inn stoff, forteller Andersen under onsdagens boklansering på Torps klubbhus.

Fornøyd med resultatet

Boken som er trykket i 300 eksemplarer er delt inn i tre deler. Den første delen tar kronologisk for seg brytegruppas historie, før Bjørn Carlo i neste del slippes løs i fri dressur med pennen. Avslutningen består av avisutklipp som speiler klubbens prestasjoner.

– Fornøyd med det endelige resultatet?

– Ja, det er jeg. Målet var å få belyst brytegruppas historie og for ettertiden var det viktig å få det skrevet ned. Selv har jeg skrevet mye fra mine reiser utenlands som dommer. I utgangspunktet er det ikke lov dømme etter fylte 60 år, så jeg var tiår på overtid da jeg ga meg i fjor, sier Andersen.

– Jeg må også takke Dag Martiniussen for måten han har systematisert den store stoffmengden på, legger han til.

Trofast støttespiller

Bjørn Carlo Andersen gir også sin bedre halvdel Astrid ros for støtten gjennom nesten det 55-års langt ekteskap.

– Astrid har vært en trofast støttespiller, slår Andersen. For bryteildsjelen var det en stor dag i klubbens historie da de for et år siden kunne åpne dørene til den nye brytehallen.

– Det er flott å se at brytegruppe er i stadig utvikling og forhåpentligvis vil det blir skrevet mange nye kapitler fremover, sier han.

– Har dette tent gnisten til flere bokutgivelser?

– Litt morsomt at du spør om det. Ble faktisk ferdig med en ny bok i går. Den omhandler raseduer i Østfold gjennom 80 år. I tillegg til bryting, så har interessen for duer vært en viktig del av livet mitt. Det har ofte blitt noen avstikkere under brytestevner for å se på duer, ler han hjertelig.

Christen Torp forteller at det har vært et stort engasjement rundt bokprosjektet, og at et eventuelt overskudd vil tilfalle brytegruppa.

– Bjørn Carlo er flink til å huske de gode historiene, samtidig som Dag Martiniussen har gjort en fin jobb underveis med å redigere stoffet, sier Torp og forteller at boken er trykket hos CAL Trykk.

Kommentarer til denne saken