Båteier feilnavigerte rett inn på tollernes lager på Svinesund

Artikkelen er over 3 år gammel

Å kjøre på grønn sone Svinesund kan bli skjebnesvangert dersom du har varer som må deklareres. For denne båteieren endte turen over grensa på tollernes lager på Svinesund.

DEL

Båteieren kom nemlig over Svinesund med en nyinnkjøpt båt fra utlandet. Båten skulle egentlig vært deklarert på rød sone, men eieren kjørte istedet på grønn sone.

– Denne båten ble beslaglagt fordi eieren kjørte på feil sone. Båten skulle vært deklarert på rød sone, sier hun.

Får ikke tilbake båten

Hun forteller at mange som kjører på grønn sone ikke er klar over at man ikke tjener stort på å unngå å betale norsk moms.

– Mange av varene blir beslaglagt og ender her inne fordi publikum ikke har satt seg skikkelig inn i reglene.  Gjør man det riktige, og kjører på rød sone med lovlige varer kjøpt i utlandet, får man tilbakebetalt den utenlandske momsen. Så denne båteieren ville uansett ikke tjent stort på å kjøre på grønt, sier hun.

Lite tyder på at båteieren får tilbake båten.

– Det blir opp til politiet å vurdere. Ett alternativ er at den blir solgt på auksjon, sier hun.

– Er det mange som går i denne fella?

– Det er for mange som kjører på grønt når de ikke skal gjøre det, sier hun.

Noe av det samme skjedde i fjor, da en bilforhandler valgte feil bru på Svinesund. Forhandleren hadde kjøpt en ny Lamborghini i utlandet, men siden han ikke deklarerte luksusbilen på vanlig måte, ble den beslaglagt av tollerne. Feilen kan ha kostet forhandleren 3-4 millioner kroner.

Organisert smugling har tatt av

Hver eneste uke fylles lageret til tollerne opp av varer som ikke er deklarert. Men det er alkohol- og sigarettsmuglingen som virkelige har tatt av de siste årene.

Da FB besøkte tollernes lager tidligere denne uken, sto det pallevis med alkohol som ventet på å bli hentet for destruering.

– Den organiserte alkohol- og sigarettsmuglingen bare øker i omfang. Dette er lett omsettelige varer som blir kjørt over grensa i stor skala. Vi har merket spesielt godt de siste årene at smuglingen er langt mer organisert nå enn tidligere.

For en knapp uke siden ble seks polske biler stanset innenfor en times tid i nærheten av grenseovergangen på Svinesund. Alle bilene var stappfulle av alkohol.

– Et typisk forsøk på organisert smugling. Alle bilene var manipulert for å lure oss til å tro at bilene ikke var fylt til randen med alkohol. Heldigvis har vi fått gode verktøy for å avsløre smuglerne, sier hun.

Scanneren tar mange

Ett av verktøyene som bidrar til å fange mange smuglere er tollernes egen scanner på Svinesund. Den har ifølge Fredriksen gjort livet surt for mange smuglere.

– Scanneren er ett av våre viktigste våpen for å avsløre alkoholsmuglere. I tillegg har vi spesialtrente hunder og betjenter som undersøker mistenkelige kjøretøy. Det er viktig for oss at smuglerne aldri føler seg trygge når de passerer grensa, sier hun.

Svinesund er ett av få steder som har en scanner på fast basis. Siden 2004 har tollernes verktøy bidratt til å beslaglegge narkotika for 700 millioner kroner.

– Smuglerne går hele tiden nye veier for å lure oss. Da er det viktig at vi tar i bruk nye metoder for å avdekke kriminaliteten, sier Fredriksen.

Artikkeltags