Romanen fra 2007 som fortsatt er verdt å lese

Cecilie Enger har løftet fagforeningskvinnen Ellisif Wessel frem fra glemselen i boken «Himmelstormeren». Bildet er fra bokens cover.

Cecilie Enger har løftet fagforeningskvinnen Ellisif Wessel frem fra glemselen i boken «Himmelstormeren». Bildet er fra bokens cover.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

BibliotektipsetHver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken er det bibliotekar Hanne Utne som anbefaler Cecilie Engers «Himmelstormeren».

For noen år siden leste jeg «Himmelstormeren» – Cecilie Engers biografiske roman om Ellisif Wessel, en dame jeg hadde hørt om, men som jeg ikke visste særlig mye om. Boken har jeg siden anbefalt til mange lånere på biblioteket.

«Himmelstormeren» er basert på Ellisif Wessel (1866–1949) liv, en legedatter med pietistisk bakgrunn som ble en gudløs kommunist og anti-rojalist og satte alt inn på å agitere for de undertryktes sak.

19 år gammel giftet Ellisif seg med sin fetter Andreas Wessel og sammen flyttet de til Kirkenes. Ektemannen var nyutnevnt distriktslege i Sør-Varanger, og her traff Ellisif mennesker som levde et liv som var fundamentalt annerledes enn hva hun var vant til. Elendigheten hun var vitne til, engasjerte henne så sterkt at hun frivillig satte seg utenfor sin egen klasse, og innsatsen hennes for menneskene her kan ikke annet enn å fascinere. Hun fotograferte og skrev for å formidle det hun så, og hun var med på å stifte fagforeningen Nordens Klippe.

Cecilie Enger skriver godt, og jeg syntes jeg lærte mye samtidig som «Himmelstormeren» er en god og fengende roman.

Enger har også skrevet en annen biografisk roman som jeg vil anbefale; «Kammerpiken» som handler om Hilda Cooper.

Hilda Cooper kommer til Oslo fra England i 1926 for å jobbe som dronning Mauds kammerpike. Hun lever sitt liv på slottet; et hierarkisk samfunn av tjenere, etikette og dronningens stadige kjoleskift. Dronning Maud døde jo allerede i 1938, men Hilda Cooper blir boende på Slottet helt frem til sin død på 1990-tallet.

Også det en fin fortelling om et spesielt liv.

Her er flere bibliotektips

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags