Wow - Agnes Ravatn!

 Agnes Ravatn er ute med sin andre roman etter «Fugletribunalet» (2013). Den nye, «Dei sju dørene», er en krimroman som kom nå i høst.

Agnes Ravatn er ute med sin andre roman etter «Fugletribunalet» (2013). Den nye, «Dei sju dørene», er en krimroman som kom nå i høst. Foto:

Av

– Hun hadde rett og slett lurt meg, Agnes Ravatn! Det skriver bibliotekar Tonje Gjems Vangberg etter å ha lest Ravatns «Dei sju dørene».

DEL

Bibliotektipset

Jeg snakker veldig sjelden med meg selv. Og jeg sier aldri «Wow»!
Men da jeg klappet igjen «Dei sju dørene» brøt jeg ut i et høyt «Wow»!
Da jeg trodde jeg hadde skjønt hvem morderen var, satte hun inn et ekstra gir. En ny tvist. Hun hadde rett og slett lurt meg, Agnes Ravatn!

Ravatn er mest kjent for «Fugletribunalet» som hun blant annet fikk P2-lytternes romanpris for. Dette er hennes første krimbok. Og for en krim! Og for et språk!

Vi møter den bergenske litteraturprofessoren Nina Wisløff som mildt sagt befinner seg i en brytningstid.
Huset hennes skal rives og arbeidet virker mer og mer irrelevant.
I en debatt på Litteraturhuset overrasker hun seg selv og tilhørerne med å påstå at litteraturvitere ikke gjør noen nytte og at de faktisk bør inn i politiet. Jobbe som etterforskere, sågar avdekke justismord!

Og det går faktisk troll i ord.
Nina og mannen Mads eier et rekkehus de har arvet og leier ut. Da den bortskjemte datteren, Ingeborg, får skjeggkre i leiligheten, vil hun ha rekkehuset. NÅ!
Der leier imidlertid den unnselige alenemoren, Mari, som ikke har noe spesielt lyst til å flytte ut.
To dager etter er Mari forsvunnet.
Og det er da litteraturprofessoren blir etterforsker.


Hun går i gang som den reneste Frøken Detektiv og avdekker at den unnselige leieboeren egentlig er den kjente fiolinisten Mari Bull som har forsvunnet fra rampelyset. Hvorfor?
Og hvem kommer til byen som ny dirigent for Bergens-filharmonien om ikke Maris forlatte eksmann, Niklas Bull? Og hvorfor setter han akkurat opp operaen «Ridder Blåskjegg»?


Ifølge Ninas svigerinne og beste venninne, psykoanalytikeren Kaia, kunne salige Freud sagt mye om dette valget. Er den grusomme mordhistorien bak operaen et pek om han har drept sin ekskone?
Og hvor ER egentlig Mari?
Litteraturprofessoren neglisjerer studentene sine og skaffer seg innpass hos alle som har hatt med Mari å gjøre. Hun tropper opp hos Maris foreldre og finner ut at Mari og moren alltid har hatt et dårlig forhold. Mens Maris og farens forhold kanskje er mistenkelig godt?
Og hvem er egentlig faren til Maris lille sønn?
For det er ikke dirigenten og eksmannen Niklas Bull sitt barn. Det vet litteraturprofessoretterforskeren Nina godt, for hun oppsøker ham også sent og tidlig med spørsmålene sine.


Og hva med sitt eget
kjøtt og blod, datteren Ingeborg? Vel er hun bortskjemt, men kan hun ha drept for rekkehuset?
Og svogeren Jo, har han rent mel i posen i denne saken?
Når Mari blir funnet død i på en strand trapper Nina ytterligere opp etterforskningen sin.
Gjør ikke politiet nok må det en litteraturprofessor til!

Her ble det så spennende at jeg forsøkte å tvinge en kollega som allerede hadde lest boka som å røpe slutten for meg. Hun nektet. Og jeg holdt ut, leste videre og ble belønnet med å bli blåst av banen.
«Wow»!

Artikkeltags