En heltinne har fylt 90 – og hun skriver enda

90-åring: Tordis Ørjasæter kom i høst med boken «Kjærligheten har sitt eget språk».            Foto: Aschehoug

90-åring: Tordis Ørjasæter kom i høst med boken «Kjærligheten har sitt eget språk». Foto: Aschehoug

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

BIBLIOTEKTIPSET Hver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken kommer anbefalingen fra bibliotekar Anne Trine Skjulhaug

«Fem barn ble født samme sommerhalvår i vårt nabolag i 1955. men bare fire sjuåringer gikk pyntet til skolen den nittende august 1962. Den dagen dro jeg til byen, orket ikke være hjemme og se de andre».

I «Kjærligheten har sitt eget språk» forteller 90-åringen Tordis Ørjasæter om den mest gjennomgripende opplevelsen i sitt liv. Livet som mor til Dag Tore som har utviklingshemming og autisme.

Dag Tore er en mann av meget få ord. Hun velger å bruke de ordene han har til å skrive om kjærligheten til han.

Vi blir tatt med til 50 og 60-tallet. Den gang fantes det verken skoletilbud eller avlastning for barn som Dag Tore. Dette er de store institusjonenes tid og foreldrene ble anbefalt å sende sjuåringen til nærmeste åndssvakehjem. Der skulle han være 24 timer i døgnet, sju dager i uka.

Tordis og Jo Ørjasæter var av de få med ressurser til å ta opp kampen mot systemet. Hun forteller ærlig om store utfordringer med å gi sønnen et verdig liv. En kamp som har gitt positive resultater.

Dette er viktig bok som viser at mange års iherdig jobbing nytter. Tordis Ørjasæter er takknemlig for Sigrid Undsets innsats for sin datter, født 1915, og andre med utviklingshemming. Foreldre til barn med funksjonshemninger i dag bør takke både Sigrid Undset og Tordis Ørjasæter.

Les alle bibliotektipsene her

Artikkeltags