Bibliotektipset: – Hvordan så det ut før?

Hvordan så det ut der du bor for hundre år siden, spør bibliotekar Ingvild Kjølstad. Og hvordan så det ut for tusen, ti tusen og hundre tusen år siden?

Hvordan så det ut der du bor for hundre år siden, spør bibliotekar Ingvild Kjølstad. Og hvordan så det ut for tusen, ti tusen og hundre tusen år siden? Foto:

Av

Hvordan så det ut der du bor for hundre år siden? For tusen år siden? For ti tusen år siden? For hundre tusen år siden?

DEL

BIBLIOTEKTIPSETFredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Denne vakre, historiske billedboken «Et sted i tusenvis av år» av Jan Chr. Næss tar utgangspunkt i den fiktive byen Kristiansvik. En liten by i en dal; med fjell, elv, bygninger og togspor, akkurat slik små byer ser ut i dag. Men en gang for lenge siden så denne dalen helt annerledes ut. Her levde verken dyr eller mennesker og hele dalen var dekket av is og snø.

Men så begynte det å skje noe ...

Etter hvert smelter isen, været blir mildere og dyr flytter inn i dalen. I steinalderen kommer mennesker tilflyttende, og de navngir både stedet og tingene rundt seg:

Nå ga de også dette stedet et navn. De kalte det Elvedalen og lagde seg en boplass ved elven. Her gjorde de opp ild og stekte maten sin.

Vi følger utviklingen og livet i dalen gjennom bronsealder, jernalder, vikingetid, middelalder, unionstid og helt frem til i dag. Oppslaget er det samme hver gang man blar om en side, men dalen er i utvikling og fylles med mennesker, handel, bygninger og nye historier etter hvert som årene går. Det er det samme stedet vi ser, selv om det etter hvert ikke er til å kjenne igjen!

Boken er en fantastisk kombinasjon av en vakker billedbok og en historiebok. På hver side finner vi en faktaboks som forteller litt om samtiden som illustreres på oppslaget.

Den er i utgangspunktet skrevet for barn, men den gir et helt nytt blikk på historien vår som kan glede lesere i alle aldre.

Artikkeltags