Gå til sidens hovedinnhold

Forsøk på å være lykkelig

Bibliotektipset

Artikkelen er over 4 år gammel

Hver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et hett tips til den leseglade – ukens anbefaling er «Forsøk på å være lykkelig». Likte du «En mann ved navn Ove», da kommer du garantert til å la deg sjarmere av Cesare fra Napoli.

Er det noen gang for sent å bli en bedre utgave av seg selv? Dette handler det om i denne perlen av en roman, skrevet av italienske Lorenzo Marone.

Cesare er en eldre enkemann fra Napoli, en ekte kyniker og grinebiter. Han er misfornøyd med det meste, og har ikke noe godt å si om noen, selv ikke sine egne voksne barn. Cesare synes at alle bør passe sine egne saker, slik han gjør.

Men, så flytter Emma inn i naboleiligheten, og Cesare legger merke til hennes triste øyne. Der er noe som ikke er som det skal med Emma og ektemannen hennes. Om nettene våkner Cesare av skrik fra Emmas leilighet, og motvillig kjenner han medfølelse og lyst til å gripe inn.

«Forsøk på å være lykkelig» er en morsom, skarp og rørende fortelling, med et ettertenksomt blikk på alderdommen. Kjærlighet, vennskap og ny livsglede er tema.

Likte du «En mann ved navn Ove»? Da kommer du garantert til å la deg sjarmere av Cesare fra Napoli!

Anbefalt av bibliotekar Gunn Skramstad

Her er flere boktips

Hver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et hett tips til den leseglade. I uke 3 anbefalte de boken «To søstre» av Åsne Seierstad.

I oktober 2013 setter to norsk-somaliske søstre på seksten og nitten år seg på flyet på vei til Syria. Jentene har hatt hele sin oppvekst i Bærum. På skolen har de sett ut og snakket som alle andre, inntil til de en dag supplerer hijaben med nikab og begynner å skulke gymtimene.

Boken skildrer søstrenes reise inn i den mørkeste IS-propagandaen. Både foreldre og lærere ser med bekymring på hvordan jentene kler seg, men ingen forstår hvor de er på vei.

Faren greier ikke å sitte stille og vente på at døtrene kanskje skal komme tilbake. Han reiser først til Tyrkia, og derfra tar han seg inn i Syria for å lete etter dem. Jakten skal vise seg å bli både dyr og farlig.

Seierstad stiller spørsmål som: Hvorfor radikaliseres muslimske ungdommer som er oppvokst i vesten? Hva var det som trakk søstrene? Hun skildrer foreldrenes fortvilelse og hvordan klassekameratene opplever det hele. Ikke minst får vi lese de kritiske spørsmålene broren stiller sine søstre via sosiale medier.

Anbefalt av bibliotekar ved Fredrikstad bibliotek, Anne Trine Skjulhaug

Lik Fredriksstad Blad på Facebook

Kommentarer til denne saken