Husker du Åndenes hus?

Isabel Allendes berømte bok «Åndenes hus» tok pusten fra mange da den kom ut her i landet på åtti-tallet. Og i 1993 kom filmen med blant annet Glenn Close og Meryl Streep.

Isabel Allendes berømte bok «Åndenes hus» tok pusten fra mange da den kom ut her i landet på åtti-tallet. Og i 1993 kom filmen med blant annet Glenn Close og Meryl Streep.

DEL

BLIOTEKTIPSET: Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne anbefalingen kommer fra bibliotekar Tonje Gjems Vangberg ved Fredrikstad bibliotek.

Fredrikstad biblioteks arrangement «Jorda rundt på 12 bøker» snudde kalenderbladet den 1. februar og månedens land er Chile. Denne helgen skal jeg derfor lese om igjen en bok som gjorde dypt inntrykk på en tenåring fra bygda: Åndenes hus fra 1982, av den chilenske forfatteren Isabel Allende. 

Åndenes hus er en vakker, dramatisk og magisk realistisk slektsroman hvor vi følger landeeieren Esteban Trueba, hans kone Clara, deres datter Blanca og barnebarn Alba gjennom en viktig periode i Chiles historie: fra 1. verdenskrig og frem til militærkuppet i 1973.

Jeremy Irons og Meryl Streep i filmen Åndenes hus (The House of the spirits)

Jeremy Irons og Meryl Streep i filmen Åndenes hus (The House of the spirits)

Etter mange års hardt arbeid på gården Las Trés Marias blir Esteban en rik og mektig mann, og etter hvert også senator. Hans datter Blanca vokser opp i en verden av stivede underkjoler og teselskaper, Men på gården har hun også sin elskede venn og rake motsetning, den revolusjonære landarbeidersønnen Pedro, som noen år senere blir bannlyst fra området. Sammen får de to datteren Alba, som lever i den tro at hun er datter av en avdød fransk greve, men som helt klart har sin egentlige fars opprørske blod i årene.

Bokas siste del er viet tiden rundt militærkuppet i Chile. Den konservative senator Trueba er lykkelig over at marxistene endelig er feid av banen. Alba og Blanca på den annen side frykter hvor kuppet vil føre landet, og jobber mot den nye regjeringen, ved å oppbevare etterlyste personer hjemme hos seg og hjelpe dem ut av landet. Denne delen av boka har Allende basert på autentiske intervjuer av ofre for diktaturet, og er også et viktig historisk dokument.

Denne boken feide meg fullstendig av banen. Jeg ble avstandsforelsket i den revolusjonære Pedro, fiktiv eller ei, og jeg beundret Blanca og Alba dypt for deres mot. Og jeg ble sugd inn i Allendes latinamerikanske magiske realisme.

Trangen til enda mer av dette førte meg blant annet til colombianske Gabriel García Márquez og nye leseopplevelser. Og avstandsforelskelser.

Isabel Allende

  • "Åndenes hus" er hennes første roman, og ble utgitt i 1982. (På norsk i 1984)
  • "Åndenes hus" ble filmatisert i 1993 av Bille August.
  • Født i 1942 i Peru
  • Vokste opp i Chile
  • Har senere bodd i Bolivia, Venezuela, Libanon, San Francisco og Belgia. Bor nå i California.
  • Har arbeidet som journalist og lærer
  • Boken "Åndenes hus" er inspirert av hennes bestefar. Romanen begynte som et brev til ham på sitt dødsleie
Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags