Hamsuns stalker?

I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch (foto) til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Bakgrunnen var at det den våren hadde blitt spredd en rekke anonyme brev som svertet ham. Hamsun var overbevist om at brevene kom fra henne. Dette danner utgangspunktet for en helt særegen kunstnerroman.

I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch (foto) til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Bakgrunnen var at det den våren hadde blitt spredd en rekke anonyme brev som svertet ham. Hamsun var overbevist om at brevene kom fra henne. Dette danner utgangspunktet for en helt særegen kunstnerroman. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

BIBLIOTEKTIPSET Hver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken kommer anbefalingen fra bibliotekar Hanne Utne ved Fredrikstad bibliotek. Hun tipser oss om Selma Lønning Aarøs bok fra 2016 – «Hennes løgnaktige ytre».

I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Hamsun hevdet at Anna Munch (1856–1932) i over ett år hadde skrevet anonymt til hans bekjentskaper, og fremstilt ham som en bedrager og forfører. Hun hadde dessuten i årevis skrevet brev og telegrammer til ham, og forfulgt ham i utland så vel som innland.

«I Hennes løgnaktige ytre» skildres det merkelige dramaet mellom Hamsun og Munch sett fra Annas synsvinkel. Er Anna Munch en kvinnelig stalker? Eller er hun bare veldig forelsket, nærmest gal? Eller har Knut Hamsun selv skrevet alle brevene og latt som han er henne? Det er en mangefasettert roman som også vekker et glemt forfatterskap til live, og den kaster et nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter: Knut Hamsun.

Selv visste jeg lite om Anna Munch, og jeg ble grepet av hennes historie. Romanen er lett å lese, men krevende komponert, og den behandler et vanskelig stoff på en dyktig måte ført i pennen av en av våre beste samtidsforfattere. Anbefales!

Les flere bibliotektips her

Anna Munch

  • Anna Munchs liv og forfatterskap er fortellingen om 1800-tallets kvinneundertrykkelse og om enkelte kvinners drøm om et fritt liv uten samfunnets fordømmelse.
  • Anna Dahl vokste opp i Christiania og Trondheim som den eldste i en søskenflokk på 12. Faren var en autoritær vitenskapsmann.  Han var bl.a. opptatt av forskjellen mellom kvinners og menns hodeskaller: Kvinnenes hodeskaller var mindre enn mennenes og hadde flere av de egenskaper som kjennetegnet de lavere raser. Han konkluderte derfor med at kvinnene var en hemsko for sivilisasjonens utvikling.
  • Anna Dahl tok eksamen på Nissens Pigeskoles kurs for voksne, og 1883 giftet hun seg med offiseren og læreren Peter Munch. De fikk en datter året etter. Hun omtaler ektemannen som “tyran – Han taalte ingen kvindelig aandelig overlegenhed. – Han stængte mig inde og behandlet mig brutalt.” Da hun begynte å skrive, var han “imod min forfattervirksomhed. – Munch har laast ned alt som er til at skrive paa”. Men forfattervenner som Knut Hamsun og Bernt Lie kom på besøk. I 1890-årene forlot hun ektemannen, og ekteskapet ble senere oppløst.

Kilde: Norsk biografisk leksikon

Artikkeltags