BIBLIOTEKTIPSET: Hver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken kommer anbefalingen fra bibliotekar  Ingvild Kjølstad ved barne- og ungdomsavdelingen på Fredrikstad bibliotek.

Hvorfor synes folk fortsatt det er verre med fulle kvinner enn fulle menn? Hva var egentlig den historiske rumpefeiden og hvordan skal rompa di, ifølge reklamebransjen, egentlig se ut?

Det er forfatter Marta Breen og tegneserieskaper Jenny Jordal som stiller disse spørsmålene – og svarer på dem selv i den lille, gule håndboka «Den store rumpefeiden» fra 2016. Boka er full av klipp fra aviser og reklame, Twitter-sitat og morsomme tegninger. Som et spark bak til reklamebransjen og moteanmelder Jan Thomas bedømmer forfatteren selv antrekket til Per Sandberg og Jonas Gahr Støre og triller terningen humoristisk. Ironisk og morsomt, men samtidig veldig trist, siden det går opp for leseren at det faktisk er slik virkeligheten er. En super selvhjelpsbok for ungdommer som trenger litt ekstra motivasjon for å stå imot medienes kroppspress.

De to driftige damene har til sammen gitt ut tre viktige bøker sammen om romper, bra damer og feminisme. I 2015 kom boken «F-ordet – 155 grunner til å være feminist». Boken omtales som en «morsom og politisk selvhjelpsbok for deg som lurer på om du er feminist, eller bare vil få bekreftet at du har rett».

Siste bidrag fra damene er boka «60 damer du skulle ha møtt – norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt». Her kan du, i tegneserieformat, lese behagelig korte tekster om seksti bra damer som for eksempel Gina Krog og Grete Waitz.

Bøkene snakker hovedsakelig til ungdommer, men passer også ypperlig om du er voksen og ikke orker lese lange sakprosabøker om kvinnesak og kvinnehistorie!

Les flere bibliotektips her