Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Vi elsker Artoteket!

Bibliotektipset

At det var...artotek, sa du? Hva i all verden er det?

Jo, det er bibliotekets fantastiske ordning der du og jeg og alle som har et lånekort og en innboforsikring kan låne ekte kunst av kjente kunstnere som kommunen eier, og nyte den i eget hjem noen måneder om gangen. Akkurat på samme måte som at biblioteket sørger for god og gratis litteratur til alle som vil ha. Gode kunst- og kulturopplevelser kan ogsåvære gratis!

Ideen om artotek dukket opp tilig på 1900-tallet i Tyskland, da en gruppe kunstnere startet med å leie ut kunsten sin, mest av økonomiske årsaker. I etterkrigstidens Europa sto folkeopplysningstanken sterkt, og etter hvert dukket det opp ulike organsisasjoner som drev med kunst-utlån; kunsten skulle ut av galleriene og museene og rett til folket! Men det var først i 1957 at den første velorganiserte utlånsordningen for kunst ble etablert, nemlig Kunstbiblioteket i Danmark. Dette driftes fortsatt i København. Ideen spredte seg til andre Europeiske land som Tyskland, Nederland og Frankrike, og altså også til Norge.

Artotekene i Norge er ikke så mange, men de finnes en del steder, gjerne takket være lokale ildsjeler og kommuner som velger å satse på saken. Artoteket i Odda er det eldste og mest kjente, og en periode på 80- og 90-tallet fantes Artoteksentralen, en ordning som kunne sende kunstverk til folkebibliotek på bestilling. Denne ble dessverre lagt ned i 1996, og de resterende verkene ble overført til Rikshospitalets artotek. I tillegg til i Odda, så finnes det artotek i Stokke, Asker, Harstad, Nannestad og Skaun, og altså her i Fredrikstad. Vi heldige som har et slikt offentlig tilbud, og det er absolutt verdt å benytte seg av. Det er snakk om rundt 100 ulike verk, og samlingen vokser stadig. Hvordan de ser ut og hvor store de er, kan du se i bibliotekets katalog.

Inn i kunsten

Denne uke skal vi ved biblioteket grave oss enda dypere ned i kunstens vesen, når tre profilerte, lokale kunstnere møter Lars Ole Klavestad til en samtale om livet, kunsten og inspirasjonen, men også om hva en ordning som Artoteket kan bety, både for kunstnere og publikum.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.