Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: To viktige bøker fra 2019 – begge handler om mødre

Artikkelen er over 1 år gammel

De to sterkeste bøkene jeg leste i fjor er svært ulike i form og innhold, men de har én viktig ting til felles. Forfatterne forteller begge om sine mødre, og med det retter de søkelys mot to grupper som lenge har vært stemmeløse i offentligheten, nemlig «naverne» og innvandrerkvinnene, skriver bibliotekar Sigrid Skarseth.

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Ut av skyggene – Shazia Majid:

Majid forteller en personlig og sterk historie om den første generasjonen med innvandrerkvinner som kom til Norge, med særlig fokus på pakistanerne. Hvordan var det for disse kvinnene å komme til verdens mest likestilte land med et sterkt patriarkat i bagasjen? Hun forteller også om sin egen generasjon, storesøstergenerasjonen, og om generasjonen som kommer etter dem.

Dette er interessant og viktig lesning, pakket inn i et godt og drivende språk.

Mamma er trygda – Mimir Kristjánsson:

Mimirs mamma har vært kreftsyk i over 20 år og avhengig av støtte fra NAV. Hun er med andre ord en «snylter», et såkalt «trygdebeist». Å lese denne boken er vondt og ubehagelig, men fortellingen er også fylt med varme og humor. Her rettes en kritisk pekefinger mot fordommene vi har mot dem som «naver». En sterk fortelling om å stå utenfor samfunnet og om en familie som går i oppløsning.

Begge bøkene kan du låne i BookBites-appen. Og det bør du.


Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.