Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Sterkt om sorg og kjærlighet

Artikkelen er over 1 år gammel

Skal du lese bare én ungdomsbok i sommer bør det være «Draumar betyr ingenting» av debutant Ane Barmen.

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

«Han døydde ein onsdag. Det var vinterferie. Siste gongen eg snakka med han, var dagen før, tysdag. Ein kan leve ein tysdag. Ein kan døy ein onsdag. Berre sånn der, liksom, eit knips. Du finst. Og så finst du ikkje.»

Det er litt over et år siden Louises bestevenn Tormod døde, og hun flyktet fra hjembygda til Ålesund for å gå på videregående. Nå kommer hun hjem for sommeren og tar seg motvillig sommerjobb på et sykehjem. Vi følger henne gjennom sommeren, i møte med vennene hun har forsømt, familien hun ikke klarer å prate med og sin egen sorg.

Det er en lavmælt fortelling som gjør inntrykk. Det er trist, det er frustrerende, det er morsom og det er flaut. Boka er full av følelser, men det bobler ikke over. Det tunge innholdet balanseres fint mot et enkelt språk som flyter godt. Hopp mellom nåtid og fortid gjør oss bedre kjent med forholdet mellom Tormod og Louise, og hva som egentlig skjedde mellom dem er et viktig spenningsmoment i fortellingen.

«Draumar betyr ingenting» handler om sorg, men også om kjærlighet. Det er en historie om vennskap, familie og om å finne tilbake til et liv man kan klare å leve.

Boka vant Brageprisen i 2019 og er nå nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Også lydboka er verdt et lytt, fint innlest av forfatteren selv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.