Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Shaken, not stirred

Artikkelen er over 1 år gammel

Forfatter Jan K. Bjørneboe (64) har fått diagnosen Parkinsons sykdom og har skrevet om sitt møte med denne kronisk progressive sykdommen sett gjennom egne og andre med samme diagnose sine øyne.

BIBLIOTEKTIPSET

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Etter fylte 55 år merket Jan Kærup Bjørneboe at noe begynte å skje med kroppen. Etter hvert forsvant luktesansen, kroppen ble stivere, ting gikk senere og til slutt: En ukontrollert risting i venstre ben. Møtet med Mr. Parkinson var et faktum.

Med «Shaken, not stirred» har han klart å skrive en positiv bok om sitt og andre med samme diagnose sitt møte med sykdommen.
 

Cirka én prosent av alle over 65 år og cirka to prosent av de over 75 år utvikler Parkinson. Sykdommen byr på mange utfordringer. Symptomene kommer gradvis og fører til skjelving, stive muskler, dårligere balanse og bevegelsesvansker. Dette skyldes gradvis ødeleggelse av nerveceller i hjernen fordi hjernen slutter å produsere nok dopamin.
 

Bokas hovedbudskap er at Parkinson ikke trenger å bety slutten på god livskvalitet. Bjørneboe er «Shaken» men ikke «stirred». Han oppmuntrer til å kjempe istedenfor å gi seg over.
I boka finner vi både faglige artikler og fortellinger fra personer som lever med Parkinson. Vi møter bl.a. den unge Rune som har stor tro på fremtiden. Kjæresteparet Lisbeth og Olaf forteller en «rystende» lovestory, og pårørende forteller sine historier.
 

Fysisk trening er viktig for å holde Parkinson i sjakk. Bjørneboe gir flere eksempler på god trening. Boksing og brøling blir fremhevet som utmerkede aktiviteter.
Når man blir rammet av alvorlig sykdom er det viktig å ikke stå alene. Det finnes god informasjon og sosialt nettverk i pasientorganisasjon, hos lege og blant andre i samme situasjon.
Denne boka er skrevet med både humor og varme, og jeg anbefaler den til alle med Parkinson, samt deres pårørende og behandlere.

Hva er Parkinsons sykdom?

Denne sykdommen utvikles på grunn av en gradvis ødeleggelse av hjerneceller i et lite og avgrenset område i hjernen (substantia nigra). Ødeleggelsen går særlig ut over de cellene som skiller ut stoffet dopamin. Mangel på dette stoffet fører til plager som langsom og treg bevegelighet, økt grad av stivhet i armer og bein, og skjelving i hvile. Slik skjelving rammer i særlig grad hendene.

I starten er symptomene diffuse. De opptrer ofte først i den ene halvdelen av kroppen, for deretter å spre seg til den andre delen. Sykdomsforløpet starter ofte med skjelving, og etter hvert følger stivhet i kroppen eller dårlig balanse. Viljestyrte bevegelser vil også med tiden bli langsommere, og det vil være tungt å starte bevegelser. Skjelvingen er som nevnt særlig fremtredende i hvile og forverres ofte ved psykiske belastninger.

Gangen hos en person som lider av Parkinsons sykdom blir etter hvert subbende og trippende, og man er ustødig. Det er også typisk for denne tilstanden å bevege armene lite når man går. Stemmen vil kunne bli svakere, talen mer monoton og ansiktet kan være uttrykksløst. Psykiske symptomer som glemsomhet, passivitet og depresjon er vanlige, og mange opplever også søvnproblemer. Andre symptomer som kan utvikles er smerter i rygg og ledd, sikling, hudplager, plagsom svette, forstoppelse og besvær med urintømming.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

 

Kommentarer til denne saken