Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Lysende fortelling

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes

Vi er fremdeles bare i mai, men jeg tror jeg allerede kan utrope årets beste roman, nemlig «Lang lysende elv» av amerikanske Liz Moore.

Hvis du ikke normalt er en krimleser skal du ikke la deg lure av at boken står på krimhylla, dette er på ingen måte en typisk krim!

Visst handler den om mord og oppklaring, men hovedelementene er helt andre ting:

Amerikanske bydeler i forfall, opioid-epidemien, dysfunksjonelle familier og søskenkjærlighet.

Vår heltinne er Michaela Fitzpatrick, kalt Mickey.
Hun er enslig mor og jobber som uniformert ordenspoliti i en av Philadephias mest belastede bydeler.

Hver gang hun må rykke ut til en overdose frykter hun at det denne gangen skal være søsteren Kacy hun kommer til å finne. Hun har havnet på kjøret med heroin og prostitusjon og har nå forsvunnet.

Når en rekke prostituerte blir funnet myrdet i bydelen blir Mickeys redsel enda større.

Boken foregår på to tidsplan: Nåtid og et fortidsplan der vi får rullet opp Mickeys forhistorie med en mor som døde, oppveksten med en bitter bestemor og møtet med politimannen som hun så på som en reddende engel i oppveksten og som ender opp med å utnytte henne.

Vi får gradvis rullet opp Mickeys forhistorie og grunnene til at livet hennes ser ut som det gjør. Dette planet er vel så spennende som krimplottet.

Dette er definitivt en mørk historie, men den balanseres godt av enkelte lyspunkter:

Mickeys eldre nabo som viser seg å være til enorm støtte, forholdet til politikollegaen Truman og Mickeys selvransakelse som fører frem mot en slutt som kanskje, kanskje kan vise seg å være lykkelig.

Arbeidet med boken startet Liz Moore allerede i 2009 da hun fulgte fotografen, Jeffrey Stockbridge, i hans arbeide med å dokumentere livene til de utallige opiod-avhengige i Philadelphia.

Kommentarer til denne saken